1 sep 2012 Geen enkel setverlies rolstoeltennissers

Tom Egberink_GettyImgs 300x200
LONDEN - De Nederlandse rolstoeltennissers zijn goed begonnen aan de Paralympische Spelen in Londen. De acht oranje-deelnemers wonnen allemaal hun wedstrijd, zonder een set te verliezen.

Jiske Griffioen kwam als eerste de baan van Eton Manor op. De Nederlandse had weinig problemen met de Braziliaanse Natalia Mayara en was na 42 minuten alweer klaar. De 6-2 6-0 leverde de 27-jarige Woerdense een plaats op bij de laatste zestien. Daarin neemt de als derde geplaatste Nederlandse het op tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane.

Esther Vergeer liet er geen twijfel over bestaan dat ze niet naar Londen is gekomen om cadeautjes weg te geven. Met 6-0 6-0 gunde de vijfvoudig Paralympisch kampioene haar tegenstander, de Japanse Kanako Domori, geen enkele game.

De Nederlandse topspeelster is al sinds 2003 ongeslagen. Haar erelijst telt onder meer 42 grandslamtitels in enkel- en dubbelspel. Vergeer won ook al drie keer Paralympisch goud in het enkelspel en twee Paralympische titels in het dubbelspel. "Iedereen verwacht dat ik hier weer goud win'', liet Vergeer weten. "Doordat ik al zo lang niet verloren heb, begin ik de druk ook steeds meer te voelen. Het lijkt misschien allemaal makkelijk voor mij, maar dat is het zeker niet. Mentaal is het toch wel zwaar.''

Ook Aniek van Koot, in Londen als tweede geplaatst, won haar partij zonder een game te verliezen. De Australische Janel Manns kon met de nul op het scorebord weer naar de kleedkamers.

Marjolein Buis moest tegen de Thaise Ratana Techamaneewat drie games prijsgeven. Met 6-2 6-1 werd het een eevoudige zege voor de Nederlandse.

Bij de mannen verspeelden ook Tom Egberink, Maikel Scheffers, Ronald Vink en Robin Ammerlaan geen set, waardoor allen zich kwalificeerden voor de laatste 32.

Tom Egberink won met 6-4 6-3 van de uit Londen afkomstige Marc McCarrol. Het was de eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen voor de Nederlander, die op de site van de ITF verklaarde een beetje nerveus te zijn geweest. "In het begin was het erg close. Maar ik pakte de eerste set en aan het begin van de tweede set speelde ik erg goed. Toch kwam hij nog terug. Op 4-3 had ik een breakpoint tegen, maar ik sloeg gelukkig een ace. Daarna begon ik de ballen weer beter te slaan."

Maikel Scheffers won met 6-3 en 6-1 van de Pool Tadeusz Kruszelnicki, met een leeftijd van 57 jaar 28 jaar ouder dan de Nederlander. De als derde geplaatste Scheffers, winnaar van het brons in Beijing 2008, reageerde enthousiast op zijn eerste zege in Londen: "YES come on!", twitterde hij. "Won my first round at the Paralympics 6-3 6-1. The crowd was absolutely amazing. 3000 people in the stadium!!"

In de volgende ronde moet Scheffers het opnemen tegen de Nigeriaan Wasiu Yusuf.

Ronald Vink was in 44 minuten klaar met de Suwitchai Merngprom. De Nederlander gunde de Thai drie games: 6-1 6-2. Veteraan Robin Ammerlaan ondervond evenmin veel tegenstand van de Slowaak David Chabrecek. De kampioen van Athene 2004 won met 6-2 6-1.

Foto: Tom Egberink (Getty Images)
Deel dit via: