5 sep 2012 Goud zo goed als zeker voor Sonar-team

sonargold 300x200
WEYMOUTH - Paralympische zeilers Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen zijn al zo goed als zeker van een gouden medaille met de laatste race op 6 september nog te gaan. Het Nederlandse zeil-trio domineert het Paralympische zeiltoernooi in de Sonar-klasse.

Dominant
Met maar liefst 20 punten voorsprong zijn de Oranje-zeilers niet meer in te halen. Zelfs als de Nederlanders morgen in de afsluitende race allerlaatste worden. De strijd om het zilver en brons zal morgen uitgevochten worden tussen door de nummers twee tot en met zeven van het klassement.

Goud al lange tijd in de maak
Het goud is al een hele lange tijd in de maak voor Hessels, Van de Veen en Rossen. Ze waren zesde op de Paralympische Spelen van 2000. Daarna pakten ze het zilver op de Paralympische Spelen van Athene in 2004. Na Athene stopte het trio met zeilen op het allerhoogste niveau. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en in 2009 besloten ze samen weer in de boot te stappen. Aanleiding waren de Wereldkampioenschappen van 2012 in Medemblik.

Morgen laatste wedstrijd
Dat werd een hele succesvolle comeback met een de Wereldtitel van 2010 als beloning. Maar in 2011 en in 2012 ging het niet van een leien dakje. Op het WK van 2011 eindigden ze als zevende op het WK en in 2012 als vijfde op de Wereldkampioenschappen. Maar hier in Weymouth worden Hessels, Van de Veen en Rossen beloond voor jaren hard werken. Morgen 6 september 2012 na de laatste en 11de wedstrijd zullen ze gekroond worden tot Paralympisch kampioen.

"Er is aan alles gedacht"
Udo Hessels over de onoverbrugbare voorsprong. “We waren op het water er niet mee bezig. Dit is natuurlijk een droomscenario waar je van te voren geen rekening mee houdt. Maar zo zijn we hier niet naar toegegaan. Daar waren we niet mee bezig. We bleven ons constant focussen op het varen per race. Ook vandaag.”
Mischa Rossen voegde daaraan toe. “Op een gegeven moment drong het tot ons door. Mede omdat iedereen na de wedstrijden op het water die ons voorbij kwam ons ging feliciteren. Klaartje (Zuiderbaan – coach) wist het ook niet zeker. We wisten wel dat we vandaag goede zaken konden doen. Maar die laatste race waren we vijfde. Wij zaten niet te rekenen. Maar toen we die hele grote Nederlandse vlag zagen zwaaien op de wal, toen begon ons iets te dagen.”

Marcel van de Veen over het waarom van het succes. “Iedereen deed zijn eigen werk goed en daarnaast klopte het als team. De focus was perfect in combinatie met hard werken. Dan lukt het. Het klinkt simpel maar het is het niet. Maar het klopte allemaal deze week.”

Mischa Rossen zei daarover: “We hebben hier in de UK ook nog getraind tegen kernploegleden Steven Krol en Shannen Marck. Je merkt dat ze de boot op andere manier varen. We hebben tegen ze gezegd, doe alles om ons te verslaan. Je komt achter een aantal dingen dat je anders mag en kan varen. Dat heeft zeker geholpen. Er is aan alles gedacht.”

Udo Hessels voegde daaraan toe: “Wij zijn allemaal een stuk volwassener geworden in al die jaren. We zijn volwassener gaan zeilen. De focus is echt op een topprestatie. De focus is niet op een medaille maar op wat we moeten doen. Deze campagne is zo anders dan de die onderweg naar 2004. Eerst waren we onderdeel van een overkoepelende gehandicaptenbond. Wij waren een moeilijkheid in plaats vaan een mogelijkheid. Nu vielen we onder het Watersportverbond, met alle faciliteiten, het is allemaal super geregeld. Dat was het grootste verschil.”

Foto: Richard Langdon

Stand
1 NED 20 pnt.
2 GER 40 pnt.
3 NOR 42 pnt.
4 FRA 42 pnt.
5 GBR 45 pnt.
6 AUS 47 pnt.
7 USA 48 pnt.
Deel dit via: