9 sep 2012 Paralympische Spelen afgesloten

Esther vlag_300x200
LONDEN - In Londen zijn zondagavond de Paralympische Spelen afgesloten. Voordat de vlam officieel werd gedoofd, werden de 80.000 toeschouwers in het Olympic Stadium en de 4.200 sporters langs het veld getrakteerd op een sluitingsceremonie, die als thema had 'Festival van Vuur'. 

Esther Vergeer droeg de Nederlandse vlag het Olympic Stadium binnen. De rolstoeltennisster haalde als enige Nederlandse Paralympiër twee gouden medailles in Londen. De Nederlandse zitvolleybalster Elvira Stinissen werd voorgesteld als één van de nieuwe leden van de IPC Atletencommissie.

De Engelse rockband Coldplay verzorgde met onder anderen rapper Jay-Z, popster Rihanna en het Britse para-orkest de muzikale omlijsting van de slotshow. Aan het eind van de ceremonie overhandigde de Londense burgemeester Boris Johnson de Paralympische vlag aan zijn collega Eduardo Paes van Rio de Janeiro, waar over vier jaar de volgende Olympische en Paralympische Zomerspelen worden gehouden.

De Nederlandse ploeg werd tiende in het medailleklassement. Oranje won onder leiding van chef de mission André Cats 10 keer goud, 10 keer zilver en 19 keer brons. Dat is 39 in totaal. Bij de voorgaande editie, Peking 2008, waren er 22 medailles voor Nederland. Formeel was de doelstelling vooraf deze keer 22 plus 1. Bekijk hier de reactie van chef de mission André Cats op de prestatie van de Nederlanders.

China eindigde in het landenklassement als eerste; met 95 keer goud, 71 maal zilver, 65 keer brons en een totaal van 231. Tweede werd Rusland (36-38-28-102), derde Groot-Brittannië (34-43-43-120).

Foto: Esther Vergeer draagt de Nederlandse vlag het stadion binnen (fotograaf: Mathilde Dusol)
Deel dit via: