6 sep 2012 Paralympische tennisfinale live op tv

TV 2
LONDEN - De NOS gaat voor het eerst in de geschiedenis een Paralympische wedstrijd live uitzenden. “Weer een stapje vooruit”, aldus Paul Vloon, eindredacteur van de Paralympische tv-programma’s die de NOS in Londen produceert.

De wedstrijd waar het om gaat, is de finale van het vrouwen enkelspel tussen tennissters Esther Vergeer en Aniek van Koot. De finale wordt vrijdagmiddag vanaf 13.00 rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1. Het commentaar komt van Edwin Peek en Monique Kalkman. Die laatste was zes jaar lang de nummer 1 van de wereld in het rolstoeltennis en veroverde in die sport drie Paralympische titels.

“Het zijn kleine stapjes, maar we gaan wel vooruit”, zegt Vloon. “Op weg naar nog meer aandacht en meer zendtijd voor Rio 2016. Het betekent dat de publieke omroep Paralympische sport steeds belangrijker gaat vinden. Dat blijkt ook uit de gunstige tijdstippen waarop we op dit moment zijn geprogrammeerd.”

De Paralympische Spelen zijn een project van NOS Evenementen, maar het productieteam omvat ook medewerkers van het Journaal, Jeugdjournaal, Nieuwsuur en Studio Sport. “Om te beginnen willen we gewoon zo goed mogelijk verslag doen van sportprestaties”, geeft Vloon aan. “Maar daarnaast willen we ook laten zien hoe fascinerend en veelkleurig Paralympische sport is. Tijdens de Paralympische Spelen zie je sporten en sporters die je anders nooit ziet.”

Het wordt Vloon en zijn NOS-collega’s niet moeilijk gemaakt. “Het is een fantastisch evenement, met volle stadions en écht enthousiaste toeschouwers. Dat toont natuurlijk een stuk beter dan een achteraf veldje met een handvol publiek. Daarnaast krijgen we prachtige beelden aangeleverd van Olympic Broadcasting Services. We draaien natuurlijk veel items zelf, maar wat OBS doet, is echt enorm goed.”

De NOS maakt de Paralympische tv-programma’s niet voor de kijkcijfers, maar die zijn op dit moment wel een feest. Paul Vloon: “Het live-programma trekt gemiddeld 650.000 kijkers, met pieken tot boven de 900.000. Vier jaar geleden waren we al heel blij met een gemiddelde van 350.000 kijkers tijdens de Spelen van Beijing.”

Foto: Chef de mission André Cats aan tafel in het live-programma van de NOS (Foto: Paula Reiling)


Deel dit via: