4 sep 2012 Paralympische wielerploeg gebruikt innovaties van DSM

Fietsketting DSM
LONDEN (DSM) - De Nederlandse Paralympische wielerploeg maakt tijdens de Paralympische Spelen in London gebruik van nieuwe, uiterst lichte en sterke kettingen met onderdelen van hoogwaardige polyamide. Het nieuwe materiaal is ontwikkeld door DSM, innovatiepartner van NOC*NSF, en de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), in samenwerking met KMC, ’s werelds grootste fabrikant van fietskettingen.

De ketting van de racefiets is zeer belangrijk, want het is de ketting die de enorme kracht van de renner overbrengt op de wielen. Deze moet zeer sterk zijn, maar tegelijk ook licht en soepel over de tandwielen lopen. De nieuwe kettingen en tandwielen van DSM maken gebruik van Stanyl®, een high performance polyamide, in plaats van staal. Dit maakt de kettingen niet alleen lichter, maar zorgt ook voor minder wrijving, waardoor meer snelheid kan worden behaald.

Paralympiër Alyda Norbruis, in Londen goed voor een zilveren medaille op de 500 meter tijdrit, over de innovatie van DSM: "De ketting geeft mij zekerheid en kracht. Daardoor heb ik meer rust in mijn lijf. Het geeft mij meer balans: hoe meer balans, hoe beter. Strijden om het hoogste treetje, daar doe ik het voor. Niets meer, niets minder!"

"Dit is de toekomst! Ik denk dat in Rio iedereen hiermee rijdt en wij hebben het nu al. Wij zijn blij met deze doorbraak op materiaalgebied van onze innovatiepartner DSM", aldus Eelke van der Wal, bondscoach van het Paralympische wielerteam.

Stanyl® zal in de toekomst ook gebruikt worden in kettingen voor ‘gewone’ fietsen. Het voordeel van de toepassing van Stanyl® is dat smeren met olie en piepende kettingen tot het verleden zullen behoren.

Innovatiepartner van de Nederlandse topsport
DSM en NOC*NSF zijn al sinds 2001 ‘Partners in Sport’. Als innovatiepartner ontwikkelt DSM nieuwe producten op het gebied van voeding en materialen. In Londen is het wielrennen één van de hoogtepunten, en in een sport waarin het op secondes aankomt kunnen innovaties daarom van doorslaggevende betekenis zijn.

Rob van Leen, DSM’s chief innovation officer: "Na de beschermende kleding met DSM’s ultrasterke vezel Dyneema®, zijn de kettingen met Stanyl® wederom een belangrijke aanvulling op het materiaal van de sporter. De verminderde wrijving gecombineerd met het lage gewicht geven de renner net dat stuk extra vermogens output wat op de streep het verschil kan maken. Wij wensen de Paralympiërs heel veel succes in London."

Olympische innovaties
Deze zomer presenteerde DSM al diverse Olympische innovaties op het gebied van voeding en materialen waaronder de innovatieve wielrenbroek met Dyneema®, die bij een val bescherming biedt op de meest kwetsbare plekken (zoals dijbenen en onderrug). Daarnaast heeft DSM, als innovatiepartner van de Roeibond (KNRB), nieuwe boten ontwikkeld waaronder de boot van de ‘Vrouwen Acht’, waarmee zij een bronzen medaille behaalden.

Door de toepassing van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van styreen-vrije harsen in combinatie met koolstofvezels, is de romp van de boot meer dan 25 procent stijver dan die van gangbare boten, met behoud van het (lichte) gewicht. Ook hierbij gaat het erom dat de krachtinspanning van de sporters direct kan worden omgezet in snelheid.

Voor een kort filmpje over de innovatie voor de Paralympische wielrenners:

Deel dit via: