5 sep 2012 Schmitter: vechten voor zilver, brons verdedigen

Thierry schmitter 300x200
WEYMOUTH - Paralympisch zeiler Thierry Schmitter staat nog derde in het klassement maar is vandaag een aantal punten dichterbij de nummer twee, de Duitser Heiko Kroger gekomen. Het verschil is nog maar twee punten. Dus morgen 6 september moet Schmitter vechten voor het zilver maar ook het brons verdedigen.

De Fransman Damien Seguin ligt op de loer ligt in vierde positie. Daarnaast is het goud theoretisch ook mogelijk, maar dan moet de Nederlander een indrukwekkende voorsprong van elf punten van Helena Lucas overbruggen.

IJzersterke race
Schmitter kwam ijzersterk voor de dag op 5 september en won race negen overtuigend. Zijn concurrent Heiko Kroger eindigde als tiende. Met dat resultaat stond Schmitter even op een zilveren medaille positie. In race tien trok de Duitser Heiko Kroger echter weer aan het langste eind. Kroger won en Schmitter ging als zesde over de streep.

Thierry Schmitter weet wat hem te doen staat maar dat is niet eenvoudig om dat uit te voeren. Schmitter legt uit:

“Vandaag was iets meer wind, iets meer druk, andere omstandigheden. Het is heel spannend en de verschillen in punten zijn heel klein. Je moet elk dag op je hoede zijn. Het is niet zo dat je op een iemand kan concentreren anders gaat de derde ervandoor. Je moet je eigen race varen met dit shifty (veranderlijke windrichting) weer met de wind uit het noordoosten met shifts van 30 graden.”

Race negen ging top? “Ik kwam er goed uit ik kon direct in de fase van de shifts overstag kan gaan. Dan kan je je eigen wedstrijd varen, dan gaat het gewoon heel goed. Zo moet het gaan.”

“In race tien had ik geen goede start. Ik was te ver links en moest achter alles langs. Maar ik kwam toch drie boven. Dus op die shifts varen kan ik wel. Maar in het laatste voor de windserak liet ik twee kostbare punten liggen. Heel jammer.”

"Kamikazewerk"
“Morgen wordt kamikazewerk. Ik moet opletten dat ik mijn zeven punten voorsprong op de Fransman niet verpruts. En ja die twee punten op de Duitser. Ik kan niet in de aanval bij de Duitser. Ik moet gewoon voor mijzelf gaan varen, ik moet op mijn hoede zijn.”

“Het blijft heel spannend tot het bittere einde. Dat maakt 2.4 varen ook superleuk. Daarvoor kom je hier. Ik moet blij zijn dat de competitie hard is. Na tien jaar Paralympisch 2.4 varen is het niveau echt verschrikkelijk hoog. Dat is gaaf om daar aan deel te nemen.”

Stand
1 Lucas GBR 26 pnt.
2 Kroger GER 35 pnt.
3 Schmitter NED 37 pnt.
4 Seguin FRA 44 pnt.
5 ....

Foto: Richard Langdon
Deel dit via: