4 sep 2012 Sonar-team aan de leiding, Schmitter derde

sonar4 300x200
WEYMOUTH - In de baai van Weymouth stond vanmorgen geen zuchtje wind. Het was daarom lang wachten aan de Engelse zuidkust voordat er gestart kon worden. Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen gaan nog steeds aan de leiding in de Sonar-klasse. Thierry Schmitter staat derde in de 2.4mR klasse.

Morgen, woensdag 5 september, staan drie Sonar-races op het programma en twee wedstrijden voor de 2.4mR. Donderdag zijn de beslissende races voor de Paralympische zeilmedailles.

Sonar-team nog steeds 11 punten voorsprong
Na een aantal afgebroken wedstrijden op 4 september kwam het uiteindelijk tot race zeven in de Sonar-klasse. Vervolgens werden de zeilers in de 3-mans kielboten naar de wal gestuurd voor de rest van de dag. Met een derde plaats in die race zeven doen de Oranje Sonar-mannen wat ze moeten doen. Constant en goed varen. De Nederlandse zeilers gaan nog steeds met 11 punten voorsprong aan de leiding.

Marcel van de Veen was tevreden: “We hebben eruit gehaald wat erin zat. Netto hebben we niets verdiend maar de concurrenten die erachter zaten zijn verder weggezakt en er is een nieuwe nummer twee voor in de plaats gekomen.”

“Het was een hele lange dag. De wind ging van noord naar west. Toch gestart. Dat is dan een loterij. We lagen wel tweede maar die race werd afgebroken. We houden daar niet van. Het is te onvoorspelbaar, tenenkrommend spannend.”

“Maar in de laatste race zeven was de wind weer redelijk stabiel. Het ging net zo als de afgelopen dagen. We zeilden goed. We houden ons hoofd goed uit de boot. Dat is cruciaal.”

Stand Sonar na 7 races:
1 NED 12 pnt
2 GER 23 pnt
3 USA 27 pnt
4 AUS 29 pnt
5 FRA 30 pnt
 
schmitter4 300x200
Thierry Schmitter blijft op derde plaats
In de 2.4mR klasse werden beide geplande wedstrijden gevaren. Thierry Schmitter werd vierde en zesde. Daarmee verliest de Hagenaar een aantal punten op de nummers vier en vijf. De leider van het klassement, de Engelse Helena Lucas maakte het even spannend. Ze lag niet echt van voren in het begin van race acht, maar vocht zich terug naar een vierde plaats. Ze sloot de dag af met 11 punten buffer naar de nummer twee, de Duitser Heiko Kroger.

Thierry Schmitter was niet tevreden met zijn eigen prestaties. “Een vier en een zes. Dus de concurrenten lopen in. Veel belangrijker, mijn starts zijn niet goed. Het is een beetje vermoeiend. Ik ben te laat. Ik denk dat ik te voorzichtig ben, dat ik niet echt dicht bij de lijn durf te starten. Ik wil wel eens een keer echt scherp en vrij starten en mijn eigen race kunnen varen. Het is nog niet afgelopen. Morgen iets meer wind, iets meer voorspelbaar. Concentreren op mijn starts en het plan goed uitvoeren.”

Stand 2.4mR na 8 races:
1 Helena Lucas (GBR) 13 pnt
2 Heiko Kroger (GER) 24 pnt
3 Thierry Schmitter (NED) 30 pnt
4 Paul Tingley (CAN) 34 pnt
5 Damien Seguin (FRA) 39 pnt

Foto's: Richard Langdon
Deel dit via: