1 sep 2012 Sterke start zeilers

Schmitter 1 sept
WEYMOUTH – De Nederlandse zeilers zijn vandaag goed begonnen aan hun Paralympische races.  Na de eerste twee gezeilde wedstrijden in de 2.4mR-klasse staat Thierry Schmitter op een tweede plaats achter de Engelse Helena Lucas. Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa van Rossen staan vijfde na twee races.

Schmitter scoorde vandaag een vijfde en een tweede plaats (16 deelnemers); het trio dat uitkomt in de Sonarklasse scoorde een achtste en een tweede plaats (12 deelnemers).

Niets laten liggen

Schmitter zelf was niet tevreden. “Ik heb vandaag niet zo goed gevaren. Maar ook niet zo slecht dat het allemaal verloren is. Ik heb een waarschuwing gehad dat iedereen heel erg scherp is. Iedereen is agressief en vaart op de top van zijn kunnen. Dit niveau heb ik nog niet eerder gezien. Elke foutje wordt afgestraft. Je kan niets laten liggen.”

Met het klassement is Schmitter niet zo heel erg bezig. “Alles zit zo dicht op elkaar. Na twee wedstrijden kan je er zo weinig van zeggen. Ik kan beter leren van die dingen die ik niet goed heb gedaan om morgen nog scherper te zijn. Mijn start waren echt niet goed en de tweede was zelfs dramatisch. Morgen moet dat anders. Veel scherper." 

Vrije wind

In de Sonarklasse, een drieman kielboot, raakten Hessels, Van de Veen en Van Rossen in race één gevangen tussen twee boten en verloren vervolgens het initiatief. Daarna wisten ze nog wel terug te zeilen naar een achtste plaats.

In race twee ging het een stuk beter. In zeer uitdagende omstandigheden zeilde het trio zich goed naar voren en eindigde op een tweede plaats achter de Duitsers. Udo Hessels was blij met het resultaat in die tweede race.

“De eerste was heel lastig, we raakten gevangen in het eerste kruisrak en konden onze weg niet meer terugvinden. We konden de drukverschillen op het water niet goed zien. Het leek allemaal vrij gelijk, maar dat was het niet. In de tweede race was ons idee om vrije wind te vinden en om meer het hoofd uit de boot te houden en beter naar de wind te kijken. Dat betaalde zich uit.”

Foto: Thierry Schmitter. (Fotograaf: R. Langdon)

Deel dit via: