2 sep 2012 Topdag Sonar-zeilers met plaats 1 en 2

sonar2 RL 300x200
WEYMOUTH – Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen scoorden zondag een overtuigende tweede en een eerste plaats in de Paralympische Sonar-klasse. Daarmee klimt het Nederlandse trio, na vier gezeilde races, naar een tweede plaats in het tussenklassement. De Australiërs Harrison, Harris en Churm gaan aan de leiding.

In de Sonar-klasse, met veertien deelnemers is het enorm spannend. Na vijf gezeilde wedstrijden mogen alle deelnemers hun slechtste resultaat aftrekken, dan worden de kaarten opnieuw geschud. In het totaal staan elf races op de agenda als het weer het toelaat. De laatste race staat gepland op 6 september.

De Sonars zijn relatief grote en zware kielboten met heel weinig snelheidsverschil onderling. Het is van cruciaal belang tactisch heel goed te varen. In de laatste race bijvoorbeeld hadden de Oranje zeilers telkens slechts een paar seconden voorsprong die ze succesvol met huid en haar verdedigden.

Marcel van de Veen legt uit: “We zijn heel blij, het lukte vandaag goed. We hebben lekker vrij kunnen zeilen en goed op de shifts (winddraaiingen) gevaren. Je moet zorgen dat je niet opgesloten ligt tussen andere boten.”

“We hadden in de tweede race een super start. We gingen in die race heel hard van start met aan weerszijde ruimte. We liepen over en onder iedereen door.”

Mischa Rossen zei: “Het ligt zo dicht bij elkaar hooguit een bootlengte onderling verschil. Het is lastig. Moet je de ruimte houden en je eigen race of moet je tegenstanders in de gaten houden en ze niet teveel los laten. En heel soms, pas helemaal aan het einde, denk je eventjes, dit gaat goed komen.”

Udo Hessels voegde daar aan toe: “Het is billen knijpend spannend. Maar we moeten gewoon ons ding blijven doen. Daar concentreren we dan op.”

Marcel van de Veen: “Je moet in zo een situatie gewoon je ding blijven doen, je eigen race varen anders weet je zeker dat je nergens terecht komt. Dag voor dag race voor race, morgen weer een dag. We kijken niet teveel naar het klassement in deze fase.”

Stand na 4 races:
1 AUS 9
2 NED 13
3 FRA 14
4 USA 21
5 GBR 22
Deel dit via: