Alyda Norbruis

Wielrennen

Naam: Alyda Norbruis
Geboortedatum: 28 maart 1989
Woonplaats: Ureterp, Friesland
Werk: Fulltime sporter
Sport: Wielrennen, baan en weg C2
Prestaties: WK goud 500 meter sprint (2012); WK zilver 3km achtervolging (2012)

Gekwalificeerd tijdens: het wereldkampioenschap baanwielrennen in Los Angeles, Verenigde Staten, door een tweede plaats op de 3km achtervolging en een eerste plaats op de 500m sprint; de wereldbekerwedstrijd in Rome, Italië, door een eerste plaats op de tijdrit.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 10.30 uur: achtervolging 3km, series
- 30 augustus, 16.39 uur: achtervolging 3km, evt. finale 
- 1 september, 15.00 uur:  500m sprint, finale 
- 5 september, 11.30 uur: tijdrit op de weg
- 6 september, 11.30 uur: wegwedstrijd

Op een geleende wielerfiets maakte ze pas juni vorig jaar haar eerste meters. Een fiets die Alyda Norbruis kreeg van bondscoach Eelke van der Wal. Hij ging de uitdaging aan om te kijken of Norbruis de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zou kunnen halen. “Ik kreeg de fiets in bruikleen en de bondscoach zei: ga eerst maar fietsen, dan kijken we daarna wel of je nog steeds zo enthousiast bent.”

Alyda begon met trainen en koppelde haar resultaten en afgelegde kilometers telkens terug naar Van der Wal. Ze kreeg schema’s van de bondscoach en voor ze het wist zat ze in de talentenselectie van het aangepast wielrennen. “Het is zo snel gegaan. Ik mocht één keer in de maand op zaterdag met de talentenselectie meetrainen. Vanuit die selectie reed ik mijn eerste internationale wedstrijd in Luik. Dat ging zo goed, dat ik werd opgenomen in de selectie voor het WK in Denemarken. Daar werd ik vijfde en ineens had ik een nominatie voor de Paralympische Spelen van Londen op zak, een A-status bij NOC*NSF en zat ik in het Nederlands team.”

De droom in vervulling laten gaan
Binnen een paar maanden had de Friese Norbruis zich naar de top van het wielrennen gereden. Een bijzondere prestatie, waar ook de nuchtere en doelgerichte Friezin niet op had gerekend. “Het was wel heel bizar. Het is zo snel gegaan dat ik me er ook wel even bewust van moest worden.”

Toch kan ze wel een verklaring geven voor haar razendsnelle ontwikkeling. “Voordat ik ging wielrennen, deed ik aan alpineskiën. Dat heb ik ook op topsportniveau gedaan. Ik weet wat ik er voor moet doen en wat ik er voor moet laten. Ik kan alles opzij zetten voor de sport en daardoor kan ik sneller stappen maken. Met het alpineskiën heb ik de Spelen niet gehaald, daarom heb ik anderhalf jaar geleden ook besloten om van sport te switchen. Ik heb die Paralympische droom altijd gehad en die wilde ik in vervulling laten gaan.”
Sinds Alyda Norbruis weet dat ze naar de Paralympische Spelen mag, is haar leven ook 180 graden gedraaid. “Ik leef voor de sport. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Ik ga niet meer op stap met vrienden en zie ze ook bijna niet meer. Dat laat mijn trainingsschema niet toe. Vroeger kon ik eten wat ik wilde. Nu niet meer. Erg is dat niet meer. Ik ben er aan gewend. Ik heb nu eerder een rotgevoel als ik op een verjaardag wel een keer wat lekkers neem.”

Talent op de baan
Norbruis komt straks ook bij het baanwielrennen in actie. In september 2011 moest Alyda noodgedwongen op de baan trainen, want door het slechte herfst- en winterweer was het voor Norbruis geen goed idee om op de weg te blijven trainen. “De linkerkant van mijn lichaam is spastisch en deels verlamd door een hersenbloeding vlak na mijn geboorte. Met rare weersomstandigheden is het dus niet verstandig om op de weg te fietsen. Daarom ging ik met de baanselectie meetrainen, maar helemaal niet met de intentie om ook baanwedstrijden te gaan doen.”

Maar Norbruis bleek talent te hebben. Ze vond de trainingen leuk en zette snelle tijden neer. “De coach wist alleen niet wat mijn tijden betekenden, want hij had nog nooit iemand met mijn beperking in de groep gehad. Hij is toen wat op internet gaan zoeken en zag dat ik met de tijden die ik reed op het podium van het vorige wereldkampioenschap zou zijn gekomen. Op dat moment zijn we gerichter op de baan gaan trainen en uiteindelijk was ik één van de gelukkige renners die naar Amerika mocht voor het WK.”

Alyda Norbruis: WR
Daar werd ze, behalve tweede op de drie kilometer achtervolging, wereldkampioen op de 500 meter sprint, in een nieuw wereldrecord. “Om die letters WR achter je naam te zien staan is echt fantastisch. Het was slopend om te wachten totdat al mijn concurrenten hadden gereden, maar om dan te zien dat je wereldkampioen bent, is geweldig! Die wereldtitel en het feit dat ik een nieuwe sport die ik leuk vind en waar ik goed in ben heb kunnen vinden, zijn mijn mooiste overwinningen tot nu toe.”

Alyda Norbruis hoopt daar op de Paralympische Spelen medailles aan toe te voegen. “Op de 500 meter sprint ben ik favoriet. Daar wil ik goud halen. Op de drie kilometer ben ik ook kandidaat voor een medaille. De rest is mooi meegenomen, maar ik reken mezelf zeker nog niet rijk. Ik moet het eerst nog laten zien en daarbij hebben de wedstrijden bij het baanwielrennen mijn prioriteit. Daar zijn mijn kansen het grootst. Ik ben ook heel blij dat de wedstrijden bij het baanwielrennen als eerst op de agenda staan. Anders had ik de wegwedstrijden waarschijnlijk niet gereden en het zou toch jammer zijn om die ervaring met het oog op Rio te missen.”

Volg Alyda Norbruis via:

Facebook: www.facebook.com/alydanorbruis
Site: www.alydanorbruis.nl