Desiree Vranken

Atletiek

Naam: Desiree Vranken
Geboortedatum: 28 juni 1997
Woonplaats: Roermond
Studie: VMBO
Sport: Atletiek, T34

Gekwalificeerd tijdens: de Daniela J. Memorial in Pratteln op de 100m in 19.85 sec. (mei 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 31 augustus, 13.30, series (100m)
- 31 augustus, 21.00, finale (100m) 
- 6 september, 12.23, series (200m)
- 6 september, 20.39, finale (200m)

Ze is vijftien jaar en daarmee de jongste Nederlandse sporter die deze zomer in actie komt op de Paralympische Spelen. Wheeler Desiree Vranken kwalificeerde zich voor de 100 en 200 meter en dat terwijl ze het seizoen helemaal niet zo goed begon. “Aan het begin van het seizoen had ik een ontsteking aan mijn schouder en in een race op de 400 meter verrekte ik een spier in mijn schouder. Daardoor begon het seizoen eigenlijk niet zo goed. De wedstrijd in Zwitserland heeft me gered.”

Vranken zette bij de eerste wedstrijd van het seizoen haar nominatie al om in een kwalificatie, maar dat was op het randje. Een echt goede tijd had ze tot de wedstrijd in Zwitserland nog niet gereden. “Die race ging echt heel goed. Ik wist wel dat ik hard ging en dat ik misschien mijn persoonlijke record had verbeterd, maar dat ik 19.85 seconde klokte… Dat was echt onwerkelijk. Daar was ik echt heel erg blij mee. Ik weet nu dat ik goed ben en dat geeft een goed gevoel richting Londen.”

De jongste sporter ooit
De wheeler uit Roermond is straks de jongste sporter aan Nederlandse zijde, maar het talent komt niet zomaar uit de lucht vallen. Op dertienjarige leeftijd kreeg Vranken al een A-status van NOC*NSF. “Die krijg je niet zomaar, die verdien je. Het is wel speciaal dat ik die status al zo jong kreeg en ik ben er ook wel trots op, maar het betekent voor mij niet iets extra’s. Het staat leuk in interviews, maar ik voel me er niet specialer door.”

Desiree Vranken was als klein meisje al actief. Ze was altijd bezig met kruipen en lopen op haar armen. Toen ze ouder werd, wilde ze gaan sporten en ging ze op zoek naar een geschikte sport. Via internet kwam ze terecht bij het atletiekonderdeel wheelen. “Ik ben naar een atletiekvereniging in de buurt gegaan, Swift Atletiek Roermond, en daar hebben ze uiteindelijk gezegd: oké, wij gaan de uitdaging aan. Ik heb het twee maanden uitgeprobeerd en ben toen lid geworden. Het is echt een unieke sport.”
Vranken was de eerste gehandicapte sporter bij Swift Atletiek Roermond en na haar zijn er nog meer kinderen bijgekomen. Iets waar ze best wel trots op is. “Zonder mij waren ze misschien wel nooit gaan sporten. Of in ieder geval niet bij Swift. Ik vind het leuk dat ik dan de eerste ben geweest die het initiatief nam. Veel van die kinderen sporten gewoon om in beweging te blijven en dat is prima. Het gaat er niet om of ze de top halen. Het gaat er om dat ze gaan sporten en elke gehandicapte sporter is er weer één.”

Waarom ze zo jong al zo goed is, kan ze moeilijk uitleggen. “Ik denk dat het komt door mijn doorzettingsvermogen. Als ik iets wil, dan ga ik er ook voor. Het is ook iets wat ik van de familie heb meegekregen. We geven niet op als iets de eerste keer niet lukt. Dan proberen we het nog een keer. Dat heb ik ook.”

Topsport en school
Naast haar topsportcarrière, moet de Roermondse ook nog gewoon naar school. En dat is wel eens lastig te combineren. “Ik zit vaak in het buitenland en zit niet op een LOOT-school. Zeker dit jaar heb ik heel erg veel lessen gemist. Daardoor moet ik dit jaar ook over doen. Ik hoop dat ik voor de Spelen in Rio mijn diploma heb. Dat duurt nog vier jaar, dus als ik geen eindexamen hoef te doen in het Paralympische jaar, dan moet dat wel lukken.”

Vranken wil dus nog zeker vier jaar door. Misschien nog wel langer, maar ze wil niet te ver vooruit kijken en daarom staat haar blik gericht op Londen. “Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten. Ik weet ook niet of je een inschatting kan maken hoe groot het is als je nog nooit op de Paralympische Spelen bent geweest. Ik ga het benaderen als een gewone wedstrijd dan kan ik proberen om me daar aan vast te klampen. Gewoon doen wat ik altijd doe en de rest over me heen laten komen.”

Het scheelt dat ze niet zo’n last heeft van zenuwen. Iets wat haar nog goed van pas kan komen in haar race naar, misschien wel, een medaille. “Ik sta nu rond de derde, vierde plaats op de wereldranglijst. Een finaleplek moet er in zitten. Een medaille durf ik niet te zeggen. Dat is toch wat lastig om te voorspellen, maar ik ga er wel voor!”

Volg Desiree Vranken via:

Twitter: @desireevranken
Site: wheelersport.blogspot.com