Frank Hosmar

Paardensport

Naam: Frank Hosmar
Geboortedatum: 20 augustus 1968
Woonplaats: Haarle
Werk: Eigenaar Stal ’t Entmeer
Sport: Ruitersport
Prestaties: EK brons kür (2009, 2011); WK zilver kür (2010); WK zilver individueel (2010)

Gekwalificeerd door: vormbehoud te tonen op de onderdelen Champions en Freestyle Test (juni 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 31 augustus, 10.00, landenwedstrijd
- 2 september, 10.00, Championships Test
- 4 september, 10.00, Freestyle Test


Het zat in de lijn der verwachting dat hij naar de Paralympische Spelen zou gaan. Ruiter Frank Hosmar doet al een paar jaar in de top van de wereld mee, vandaar dat hij ook niet echt verrast was dat hij straks op het hoogste podium mag acteren. “Op grote internationale wedstrijden heb ik het de laatste jaren elke keer heel goed gedaan. Op het wereldkampioenschap in Kentucky won ik zilver en brons. Op het Europees kampioenschap afgelopen jaar weer brons. Dat geeft wel heel veel vertrouwen.”

Al vanaf kleins af aan rijdt Frank Hosmar paard, maar pas vanaf 2009 doet hij ook aan para dressuur. Ook inderdaad, want in de valide competitie rijdt hij nog gewoon zijn wedstrijden. “In 1997 heb ik een ongeluk gehad, waardoor er nu in mijn rechterhand geen gevoel meer zit. Ik moest gaan rijden met een lussenteugel en daarvoor moest ik dispensatie aanvragen. De dispensatie was maar drie maanden geldig en dan moest ik elke keer weer een brief schrijven om opnieuw dispensatie te krijgen. Op een gegeven moment heb ik mezelf een trucje aangeleerd, waardoor ik zelf een lus kon maken. Hoefde ik niet elke keer dispensatie aan te vragen voor een speciale teugel.”

Classificeren
Maar heel erg veilig was dat niet. Bij een wedstrijd kreeg hij van iemand de tip om zich te laten classificeren. Daardoor zou hij niet elke keer weer dispensatie hoeven aan te vragen en zou hij gewoon met een lussenteugel kunnen rijden. “Dat heb ik toen gedaan. Op Papendal heb ik me laten classificeren. Toen ik aankwam, zagen zij al snel dat die classificatie wel goed zou komen. Na afloop vroeg een vrouw die mij hielp, waarom ik niet eens bij de paraselectie ging kijken. Ze zochten nog nieuwe rijders.”

In eerste instantie had hij daar niet zoveel zin in. In de competitie hield hij zich prima staande tegenover valide ruiters. Een belletje met zijn vrouw bracht hem op andere gedachten. “Toen ik vertelde over de wereldkampioenschappen para dressuur in 2010 en de Paralympische Spelen in 2012 zei ze: “Dan ga je het toch eens proberen.” Dat heb ik gedaan en daar heb ik nooit spijt van gehad. In december 2008 ben ik geclassificeerd en in augustus 2009 won ik mijn eerste Europese medaille. Vanaf dat moment was Londen mijn doel.”

Trainster naar de Olympische Spelen
Samen met zijn trainster Adelinde Cornelissen, die Nederland vertegenwoordigt op de Olympische Spelen, heeft hij een route naar Londen uitgestippeld. “Het is eigenlijk toeval dat Adelinde mijn trainster is. Begin 2010 had ik problemen met Tiësto. Ik kwam er niet meer door en stond toen echt op het punt om met hem te stoppen. Het gevoel was er niet meer. Toen hadden we een trainingstweedaagse bij Tineke Bartels (oud-Olympiër) en die vroeg hoe het met Tiësto ging. Dus ik vertelde haar dat ik problemen had en zij herkende de problemen gelijk. Hij is een afstammeling van haar oude paard Jazz en de ‘moeilijke’ trekjes die Tiësto heeft, had Jazz dus ook. Dat moeilijke karakter zit dus in de genen. Tijdens die tweedaagse gaf Tineke mij een paar aanpassingen en twintig minuten later herkende ik mijn paard niet meer terug. Zo’n enorm verschil.”
De man uit Haarle vroeg of Tineke Bartels hem wilde trainen, maar zij had daar helaas geen ruimte voor. Ze verwees hem door naar Adelinde Cornelissen en de klik was er gelijk. “Dat was zo fijn. Ik voelde het paard weer en op het wereldkampioenschap in Kentucky won ik met Tiësto zilver en brons.”

Toch rijdt Hosmar straks in Londen niet op Tiësto. “Dat is mijn reservepaard. In Londen ga ik rijden op Alphaville. Ik wilde mijn deelname aan de Spelen niet laten afhangen van dat ene paard, dus besloot ik om Alphaville ook grote wedstrijden te laten rijden. En tot mijn verbazing ging dat gelijk heel erg goed. Toen heb ik in België, Mannheim en op het NK met beide paarden gereden en elke keer eindigde Alphaville boven Tiësto. Het karakter van Alphaville is ook een stuk makkelijker dan dat van Tiësto. Vandaar de keuze voor Alphaville.”

Drie keer aan tafel bij de NOS
Het worden de eerste Paralympische Spelen voor Hosmar. De grootsheid van het evenement vind hij moeilijk om in te schatten. “Verwachtingen heb ik niet echt. Ik weet niet zo goed wat ik me er bij moet voorstellen. Ik zoek en kijk wel eens wat op internet, maar volgens mij is het als je daar aankomt nog veel groter dan je je kan voorstellen. Ik heb wel sporters gesproken die al eens zijn gegaan, maar de reacties zijn zo verschillend. Ik laat het straks op me afkomen en dan zie ik het wel. Eén ding weet ik in ieder geval wel, ik wil goed presteren.”

Frank Hosmar is één van de favorieten voor de medailles. Samen met onder andere Sophie Wells uit Engeland. “Zij rijdt een thuiswedstrijd op Greenwich Park. De Engelse para ruiters zijn dit jaar Engeland ook niet uit geweest. In Mannheim kwam er iemand van het Engelse team om ons te filmen. Om te kijken hoe wij trainden en reden. Een soort spion. Dat was wel grappig.”

Volgens de ruiter uit Haarle ligt het straks dicht bij elkaar. “Wells is een goede kanshebster, samen met een Belgische en een Deense, maar ik ook. We liggen dicht bij elkaar. Een medaille moet er in zitten. Daar ga ik voor. Ik vind het niet erg om straks drie keer aan tafel te zitten bij het avondprogramma van de NOS over de Paralympische Spelen.”


Volg Frank Hosmar via:

Twitter: @frank_hosmar
Facebook: www.facebook.com/frankhosmar
Site: www.frankhosmar.nl