Jetze Plat

Wielrennen

Naam: Jetze Plat
Leeftijd: 10 juni 1991
Woonplaats: Vrouwenakker
Werk: Fulltime sporter
Sport: Wielrennen, wegwedstrijd

Gekwalificeerd tijdens:
de wereldbekerwedstrijd in Rome, Italië door het behalen van een tweede plaats.

Wedstrijddatum:
- 5 september, 15.30, finale (tijdrit)
- 7 september, 17.30, finale (wegwedstrijd)


Er waren acht wielrenners in de race voor maar vier tickets naar Londen. Eén van de gelukkigen die een startplaats kreeg toegewezen, is handbiker Jetze Plat. Hij komt in Londen in actie op de tijdrit en in de wegwedstrijd. “Ik had me wel al heel snel gekwalificeerd, maar dan is het alsnog afwachten en presteren in de andere wedstrijden.”

Plat, geboren met verkort linkerbovenbeen en zonder rechterbovenbeen, rijdt al vanaf jonge leeftijd op een handbike. Vooral voor praktische dingen. “Zoals naar school gaan bijvoorbeeld. Toen ik dertien was, reed ik voor het eerst een wedstrijd. Ik kreeg van de fietsenmaker een racefiets te leen en daar kon ik mee rijden. In het begin waren er nog niet zoveel wedstrijden, twee per jaar ofzo, maar ik op een gegeven werden dat er steeds meer. Zo is het balletje een beetje gaan rollen.”

Topsport en werk
Sinds twee jaar doet Plat echt aan topsport en staat zijn vizier gericht op Londen. “Ik train 20 tot 25 uur in de week. Dat is vaak op Papendal. Daar zitten we van dinsdag tot en met donderdag, maar omdat ik lang moet reizen, ga ik meestal maandag al naar Arnhem. We hebben nu een huisje aan de overkant van Papendal. We zaten eerst in het hotel, maar dan moet je toch elke keer weer slepen met je spullen. Nu heb ik een eigen kamer en kan ik alles lekker laten staan. Hoef ik alleen wat kleren en een laptop mee te nemen.”

In het begin werkte de handbiker uit Vrouwenakker nog naast zijn sportcarrière, maar in 2011 besloot hij om zijn werk aan de kant te schuiven. Een tijdje gaat hij helemaal voor de sport, maar dan komt hij er achter dat hij toch iets mist. “Ik werd er niet beter van. Als topsporter leef je natuurlijk al holbewoner, maar die tunnelvisie die ik toen had, werkte niet voor mij. Ik heb nu een nul-urencontract. Ik kan komen wanneer ik wil, want er is altijd wel werk te doen. Kan ik niet door trainingen of wedstrijden, dan ga ik niet. Het is allemaal heel vrij en daar ben ik erg blij mee.”
Starten met de race tegen de klok
In Londen komt de handbiker in actie op de tijdrit en op de wegwedstrijd, maar alleen op die laatste discipline ziet Plat medaillekansen. “Ik ben niet zo sterk in de tijdrit. Ik heb nog niet de kracht om constant een hoge snelheid te rijden. Ik ben meer van het sprinten en van het tactische spelletje. Ik hou er van om erbij te zitten, de sprint aan te gaan en om het dan ook af te maken.”

De tijdrit vindt twee dagen voor de wegwedstrijd plaats. Alhoewel de wegwedstrijd het belangrijkste is, gaat hij de tijdrit wel rijden. “Ik rijd hem, zodat de kop er af is. Dat ik het toernooi gestart heb. Dat ik de spanning er even af kan rijden. Ik zal hem zeker niet tot kotsend aan toe uitrijden. Prioriteit is de wegrit, bewijze van word ik liever achtste en eerste, dan twee keer vierde.”

Daar gaat hij voor een medaille. Het parcours op Brands Hatch is daarbij in zijn voordeel. Plat houdt wel van het heuvelachtige en zware parcours. “Je kan er een harde race van maken. Daar hou ik wel van. Er zijn veel concurrenten. Ik denk dat er zes á zeven mannen voor het goud kunnen gaan, waaronder ik. Het is nooit zeker wie er wint, maar het zou mooi zijn als ik het goud mee naar huis kan nemen.”


Volg Jetze Plat via:

Twitter: @JetzePlat
Facebook: www.facebook.com/jetze.plat
Site: www.jetzeplat.nl