Jiske Griffioen

Rolstoeltennis

Naam: Jiske Griffioen
Geboortedatum: 17 april 1985
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: Commerciële Sporteconomie aan de JCU
Sport: Rolstoeltennis
Prestaties: PS zilver dubbel (2008)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd door: een vierde plaats op de wereldranglijst per 21 mei 2012 (mei 2012)
 
Wedstrijddata tijdens de Spelen: 1 tot en met 8 september

Jiske Griffioen was vijftien toen ze voor het eerst naar de Paralympische Spelen mocht. Als jonge rolstoelbasketbalster werd ze geselecteerd voor de Spelen in Sydney. Vier jaar later was ze er weer bij in Athene, alleen ditmaal als rolstoeltennisster. “Ik deed vroeger aan rolstoelbasketbal en rolstoeltennis, maar op een gegeven moment kon ik dat niet meer combineren. Ik moest kiezen. Uiteindelijk is het rolstoeltennis geworden. Daar was de uitdaging groter.”

Dit worden alweer de vierde Spelen voor Griffioen. Maar toch maakt dat het niet minder speciaal voor haar. “Het is anders dan de eerste keer dat ik er naar toe ging. Ik weet nu wat er op me afkomt en wat ik kan verwachten. Er blijft wel een speciaal tintje aan zitten. In december had ik niet verwacht dat ik Londen zou halen.”

Syndroom van Guillain-Barré
Begin december 2011 werd de rolstoeltennisster uit Amsterdam plotseling ziek. Ze had last van uitvalverschijnselen. In het ziekenhuis kwamen ze er achter dat Griffioen last had van het Syndroom van Guillain-Barré. Een zenuwaandoening, waardoor spieren niet of onvoldoende functioneren. “Gelukkig werd het snel ontdekt en sloegen de medicijnen goed aan. Voor Guillain-Barré staat een lange revalidatietijd. De doktoren zeiden 'zet Londen maar uit je hoofd' en dat heb ik zelf ook even gedacht. Maar de medicijnen sloegen zo goed aan en mijn herstel ging zo snel, dat de Paralympische Spelen al snel weer in mijn hoofd zaten.”

Ze zag het als een tweede kans en is er toen weer vol voor gegaan. “Die ziekte gaf me misschien ook wel weer extra motivatie. Ik wilde weer terugkomen op mijn oude niveau, weer winnen. Die ziekte heb ik uit mijn hoofd gezet en speelt nu geen rol meer. In januari ben ik weer begonnen met trainen. Ik kon gelijk zien hoe groot die klap was geweest voor mijn lichaam. Qua spel was het nog wel redelijk, maar mijn conditie en kracht was echt een heel stuk afgenomen. Daar moest ik echt weer hard voor trainen.”
In april speelde Griffioen weer haar eerste wedstrijd. Het ging beter dan verwacht, maar haar conditie liet nog wat te wensen over. “Het ging op zich wel aardig, maar van die fysieke achterstand had ik nog wel veel last. Ik ben toen meer aan kracht- en conditietraining gaan doen. Dat moest wel, want goud kwam weer in mijn hoofd.”

Dubbelen met van Koot
Eén van die gouden medailles wil ze samen met Aniek van Koot, haar dubbelpartner, behalen. Twee jaar geleden besloten ze om in Londen samen voor goud te gaan. “De titel op Wimbledon, begin juli, was een goede stap in de richting. We wisten al dat we op de goede weg waren. Vorig jaar zaten we er een paar keer dichtbij, maar was het elke keer net niet. We moesten nog wat kleine stapjes maken. En om dan te zien dat we die stappen gemaakt hebben, is heel gaaf!”

De reden waarom de Amsterdamse zo graag met Aniek van Koot dubbelt, is simpel. “We kunnen het goed met elkaar vinden. Op het veld, maar ook buiten het veld. We willen winnen, maar vinden daarnaast plezier in het tennis heel erg belangrijk. Onze speltypes passen goed bij elkaar. We hebben er voor gekozen om te bouwen aan iets moois en die route samen te bewandelen.”

De route naar goud
Ook in het enkelspel is Griffioen, momenteel de nummer drie van de wereld, aan iets moois aan het bouwen. “De kans om goud te halen is er, dus die kans wil ik ook pakken. Ik heb een bepaalde route gekozen en die route werk ik nu af. Ik focus me niet alleen op de nummer één van de wereld. Als ik dat doe, dan bestaat de kans dat ik straks over een andere tegenstandster struikel die veel lager op de ranking staat. Ik vertrouw mijn route. Ik heb mijn ding en dat ga ik doen.”

Het feit dat de Spelen dit keer bijna om de hoek zijn, maakt voor de Amsterdamse rolstoeltennisster niet zoveel uit. “Het is leuk dat er mensen komen kijken, maar ik ga daar in principe niet beter van tennissen. Ik vind het leuk als ze er zijn. Heel erg leuk zelfs, maar die ene winner moet ik toch zelf slaan. Als ik op de baan sta, ligt mijn focus op winnen en vergeet ik de rest om me heen.”

Volg Jiske Griffioen via:

Twitter: @jiskegriffioen
Facebook: facebook.com/jiskegriffioen
Site: www.jiskegriffioen.nl