Joey Mense

CP-voetbal

Naam: Joey Mense
Geboortedatum: 3 september 1990
Woonplaats: Lochem
Werk: Hovenier
Sport: CP-voetbal
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: WK CP-voetbal in Nederland door een vijfde plek (juli 2011).

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 12.15, Nederland - Iran
- 3 september, 17.15, Nederland - Rusland
- 5 september, 12.15, Argentinië - Nederland
- 7 september, vanaf 10.00, kruisfinales en plaatsen 5-8
- 9 september, vanaf 09.30, finale, om brons en plaatsen 5-8

De planning kon eigenlijk niet slechter. Een blessure met nog maar een paar weken te gaan voor de Spelen. “Tijdens de warming-up wilde ik wegdraaien, maar bleef mijn voet staan”, zegt Joey Mense. “Daarbij heb ik mijn enkel verzwikt.” De sterke verdediger van Oranje moet toekijken hoe de rest van het team traint. “Dat is ontzettend balen, maar het is niet anders. Het belangrijkste is nu dat ik fit wordt.” Of Londen 2012 in gevaar is, durft hij niet te zeggen. Fysiotherapeut Tjeu Scholtes is in elk geval positief. “Hij heeft alweer stukjes kunnen rennen en wat kopballen gedaan. Het gaat goed.”

En dus kijken we toch vooruit richting Londen, Joeys tweede Spelen. Waar afleiding op de loer licht, vooral voor de jongere atleten, heeft hij daar in Beijing geen last van gehad. “Het was allemaal prachtig, maar ik ben daar heel nuchter in”, zegt hij. “Voor mij telt alleen de prestatie, verder niks.” Dat blijkt ook als ik hem vraag naar het WK, vorig jaar in Drenthe. Waar veel van zijn teamgenoten onder de indruk waren van de ambiance en het enthousiasme van het publiek, blijft Joey nuchter. “Dat was mijn slechtste toernooi. Ik heb twee ontzettend slechte wedstrijden gespeeld en ben absoluut niet tevreden over mijn spel. Dat moet in Londen zeker anders.”

Harde verdediger
De weg naar Londen – voor zover je daarover kunt spreken – begon voor Joey zoals de carrière van zoveel voetballertjes: op een pleintje in de wijk. Daarna bij een voetbalclub en via via kwam hij in aanraking met CP-voetbal. Door een hersenbloeding voor zijn geboorte is zijn rechterkant licht verlamd, maar in het veld merk je dat nauwelijks. Hij wil het niet over zichzelf zeggen, maar gelukkig is ook de fysiotherapeut aangeschoven. “Joey is een harde verdediger, hij is heel sterk. Máár... wél een eerlijke verdediger, geen schopper. Eén op één is hij onze sterkste man.” Joey moet er om lachen: “Als ik in het veld sta, wil ik mijn tegenstanders gewoon opvreten.”

De voetballers willen de halve finales halen. “Op het WK werden we vijfde en haalden we de halve finales net niet”, zegt Joey. “We willen nu voor een stunt zorgen.” In de eerste ronde speelt Oranje tegen Rusland, Iran en Argentinië. Noem het gerust de ‘Poule des Doods’. Rusland is de huidige wereldkampioen, Iran werd op dat WK tweede. In Beijing veroverden ze beide - Rusland zilver, Iran brons - ook een medaille. “In de voorbereiding hebben we het goed gedaan tegen Iran”, zegt Joey, “en ook tegen Oekraïne, dat vier jaar geleden goud won. Dus we kunnen zeker stunten.”

De 21-jarige voetballer uit Lochem kijkt erg uit naar de Spelen. “Ik moet natuurlijk wel eerst fit worden, dat is het belangrijkste. Maar extra spanning, of extra druk? Nee, daar heb ik niet mee te maken. Ik vind het juist ontzettend mooi als er zoveel mensen op de tribune zitten die voor je juichen. Dat motiveert alleen maar, het geeft me vleugels.” De andere sporten op de Spelen, daar doet hij het overigens niet voor. “Eerst ons eigen doel halen, daarna zien we de rest wel. Mijn Spelen zijn geslaagd als we er alles uit hebben gehaald en ons beste spel hebben laten zien. Wat het resultaat dan ook is, dan kunnen we tevreden zijn.”

Volg Joey Mense via:

Facebook: facebook.com/joeymense