Johan Reekers

Wielrennen

Naam: Johan Reekers
Geboortedatum: 28 december 1957
Woonplaats: Haaksbergen
Werk: Fulltime sporter
Sport: Wielrennen
Prestaties: PS weg brons (2004); WK weg brons (2009) EK weg zilver (2003); EK weg brons (2005); EK tijdrit (2005)
Eerdere deelname: Toronto 1976 (atletiek); Arnhem 1980, New York 1984, Barcelona 1992 Atlanta 1996, Sydney 2000 (zitvolleybal); Athene 2004 (wielrennen)

Gekwalificeerd tijdens: de wereldbekerwedstrijd in Rome, Italië door het behalen van een tweede plaats (juni 2012)  

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 5 september, 15.30, finale (tijdrit)
- 7 september, 17.30, finale (wegwedstrijd)


Hij gaat deze zomer voor de achtste keer naar de Paralympische Spelen. Handbiker Johan Reekers was er in 1976 in Toronto voor het eerst bij als atleet. Vier jaar deed hij mee als zitvolleyballer en in 2004 voor het eerst als handbiker. Een alleskunner, zo zou je hem kunnen omschrijven, maar nu zou een overstap naar een andere sport niet meer zo snel kunnen worden gemaakt. “De Paralympische sport is in een korte periode heel erg ontwikkeld. Een overstap naar een andere sport kan je nu niet meer zo snel maken.”

Ook al zijn het de achtste Spelen voor Reekers, het blijft een bijzonder iets. “De Spelen zijn iets magisch. Alleen de openingsceremonie en de sluitingsceremonie zijn al bijzonder om mee te maken. En dat ik dan voor de achtste keer ga, is niet alleen in Nederland, maar ook internationaal gezien wel heel uniek. Er zijn maar weinig sporters die zo lang mee gaan. Dat is voor een groot deel talent, maar ook een stukje passie. Sport hoort bij mijn leven.”

“Zonder protheses niet de deur uit”
Vandaar dat Reekers na de Paralympische Spelen van Sydney toch weer is gaan sporten op hoog niveau. “Na Sydney ben ik gestopt met zitvolleybal. Ik was er even helemaal klaar mee. Op dat moment deed ik al aan handbiken voor de lol. Lange afstanden rijden, toertochten maken. Zo ben ik het wielrennen ingerold. Sport hoort ook gewoon bij mij. Het heeft me geholpen bij de acceptatie van mijn handicap. Ik ben geboren zonder onderbenen en daar ben ik als kleine jongen toch mee geplaagd. Ik vind het nog steeds vervelend om in mijn rolstoel naar de supermarkt te gaan. Zonder mijn protheses ga ik de deur niet uit hoor.”

Filmster Reekers
Toch haalt de handbiker uit Haaksbergen ook veel plezier uit zijn handicap. Zo speelde hij in 1983 de hoofdrol in de film Ze zeggen dat ik niet dansen kan. “De film ging over discodansen en ze hadden iemand nodig die in een rolstoel zat. Het was een mooie ervaring. Koningin Juliana was zelfs nog op de première. Het hele verhaal heeft me alleen wel een half jaar van mijn sportcarrière gekost. Elke woensdag en elk weekend naar Groningen om te filmen. Take één, take twee, take drie, elke keer weer opnieuw. Maar het was leuk om een keer gedaan te hebben.”

Na zijn filmrol legde Johan Reekers de focus weer volledig op zijn sport. Altijd ging hij er vol voor. Daarom was het voor Reekers ook zo’n teleurstelling dat hij niet werd geselecteerd voor de Paralympische Spelen van Beijing. “Dat is toch wel het minpunt uit mijn carrière. Daar had ik eigenlijk wel bij moeten zijn. Ik heb nooit gedacht: nu stop ik er mee. Na de Spelen van Beijing werd er een nieuwe bondscoach aangesteld en die zei: ‘Johan, als jij presteert dan ga je mee naar Londen. Ongeacht je leeftijd.’ En nu ben ik er toch weer bij.”

Gevaarlijke outsider
De weg naar Londen was geen makkelijke voor de handbiker. De concurrentie was groot en met slechts vier startplekken en acht kandidaten voor die startplekken was het voor Reekers keihard werken. “Ik moest presteren, anders zou ik niet gaan. Ik had eigenlijk ook niet verwacht dat ik weer zou gaan. Tim de Vries, de andere handbiker die in de race was voor een ticket, heeft in twee jaar tijd zoveel progressie geboekt dat ik dacht dat de bondscoach hem boven mij zou verkiezen. Gelukkig voor mij heeft hij dat niet gedaan.”

Reekers ziet zich zelf als een goede outsider tijdens de Paralympische Spelen. “Ik heb zeker kans op een medaille, anders ga je niet naar de Spelen. Ik ben niet één van de topfavorieten, maar ik ben wel een belangrijke outsider. Dat vind ik wel een gunstige rol. Er wordt minder naar je gekeken. Ik ben een allrounder en hoe langer en hoe harder de wedstrijd wordt, hoe beter het voor mij is. De concurrentie is groot en in de tijdrit ga ik het niet redden, maar ik hoop dat ik die medaille van Athene op zijn minst kan evenaren.”


Volg Johan Reekers via:

Facebook: facebook.com/johanreekers
Site: www.johanreekers.nl