Kathrin Goeken

Wielrennen

Naam: Kathrin Goeken
Geboortedatum: 24 december 1979
Woonplaats: Eindhoven
Studie: Secretaresseopleiding
Sport: Wielrennen, tijdrit op de weg
Prestaties: WK brons wegwedstrijd (2011); WK brons 1000m (2012)

Gekwalificeerd tijdens:
de wereldbekerwedstrijd in Segovia, Spanje door een vierde plaats op de tijdrit op de weg.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 5 september, 15.30, tijdrit
- 8 september, 11.30, wegwedstrijd


Begin dit jaar behaalde ze samen met haar pilote Kim van Dijk nog een bronzen medaille op het WK baanwielrennen. Toch komt wielrenster Kathrin Goeken op de Paralympische Spelen alleen uit bij het wegwielrennen. “Soms moet je keuzes maken. Je kan je maar op één ding concentreren en in ons geval is dat de wegwedstrijd. Bij het baanwielrennen hebben we dan wel brons gehaald, maar dat was in Londen waarschijnlijk ook het hoogst haalbare. Op de weg hebben we ook veel gewonnen en daar liggen de kansen op goud.”

Kathrin Goeken is slechtziend en krijgt in 2005 bij een fietsclinic op het revalidatiecentrum voor het eerst te maken met de tandem. Daar fietst ze een week en oud-Paralympiër Jan Mulder introduceert haar de wedstrijdsport. “Ik wist niet zo goed wat ik er mee moest, het ging allemaal zo snel. Dat jaar mocht ik gelijk al het Europees kampioenschap rijden, omdat het in Nederland werd gereden en daar werden we zesde. Ik behaalde een B-status, maar die konden we helaas, op het WK een jaar later, niet behouden. Daarom, en vanwege mijn financiële situatie, ben ik toen gestopt. Ik leefde van een uitkering en ik had niet het geld om alle reizen en fietsonderdelen te bekostigen.”

Toch weer op de tandem
Een paar jaar later wordt Goeken door de nieuwe bondscoach toch weer overgehaald om op de tandem te stappen. “De omstandigheden waren beter, waardoor ik sport goed kon beoefenen. In 2010 werd ik samen met mijn pilote Kim vierde op het wereldkampioenschap kampioenschap en daardoor kregen we een stipendium van NOC*NSF. Door dat geld en door sponsoring kan ik nu topsport op een goede manier bedrijven.”
Team Kathrin en Kim
Samen met Kim van Dijk heeft de renster uit Eindhoven de weg naar goud ingeslagen. In 2009 werden ze door de bondscoach aan elkaar gekoppeld. “We reden eerst allebei met iemand anders. Haar stoker hield er mee op en toen heeft de bondscoach er voor gezorgd dat wij bij elkaar kwamen. Ik hield dat eerst nog een beetje af, want ik wilde niet iemands pilote afpikken. Maar toen Kim zelf naar mij toe kwam, was ik over stag.”

De twee dames zijn een goed team. Toch was het in het begin nog even wennen voor Goeken. “Ik had wat akkefietjes gehad met mijn vorige pilote. Dat wilde ik niet nog een keer, daardoor was ik in het begin voorzichtig en wilde ik aftasten. Maar nu gaat het heel erg goed. We kunnen de taken tijdens een wedstrijd goed verdelen. Zij stuurt en houdt alles in de gaten. Ik houd in de gaten wat er achter ons gebeurt. Ik heb het geluk dat ik nog een beetje kan zien, waardoor ik in het voordeel ben van andere stokers. Daarnaast kan ik ook heel goed horen als iemand een aanval inzet en voorbij wil komen. Dan tik ik Kim op haar been en dat weet zij ook dat ze eraan komen.”

Pittig maar voordelig parcours
Het wegwielrennen vindt plaats op de prachtige locatie Brands Hatch. Een mooi groen park, maar ook een parcours dat in het voordeel is van de Nederlandse dames. “Het is een parcours dat op en neer gaat. Er zijn veel klimmetjes en daar hebben wij de bouw voor. We zijn allebei aan de lichte kant en daardoor hoeven we minder kilo’s mee naar boven te nemen. Het is wel een heel pittig parcours. We hebben daar twee keer gereden en na een oefentijdrit van twee rondjes was ik wel aardig op. Tijdens de Paralympische Spelen moeten we er drie.”

Op Brands Hatch gaan de tandemrijdsters een gooi doen naar de medailles. “In de tijdrit willen we hoog eindigen. We behoren zeker niet tot de slechtste, dus dat kunnen we wel. In de wegwedstrijd willen we de titel. Dat is onze specialiteit. We zijn goed in dat tactische spelletje, in het voorin zitten en in de finalesprint. Daar gaan wij voor goud. Ik hoop met twee medailles thuis te komen. Dat is het doel en daar gaan wij samen voor!”