Kelly van Zon

Tafeltennis

Naam: Kelly van Zon
Geboortedatum: 15 september 1987
Woonplaats: Dongen
Werk: Fulltime sporter
Sport: Tafeltennis
Prestaties: PS brons (2008); EK goud (2009, 2011); WK goud (2010)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd door: een plaats in de top 8 op de ITTF PTT wereldranglijst op de peildatum van 1 januari 2012.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 30 augustus, 17.40 (kwalificatie)
- 31 augustus, 14.00 en 20.20 (kwalificatie)
- 1 september, 17.45 (halve finales)
- 3 september, 17.30 (medaillewedstrijden)
- 5 september, 17.30 (teamwedstrijden)
- vanaf 6 september vervolg teamwedstrijden

Het moest wel heel raar lopen wilde Kelly van Zon zich niet kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. De huidige Europees- en wereldkampioen tafeltennis staat al zo’n twee jaar eerste op de wereldranglijst. In februari maakte NOC*NSF de kwalificatie voor de Paralympische Spelen definitief. Tot opluchting van Van Zon. “Het is toch altijd afwachten en hopen dat je je kwalificeert. Maar na mijn titels op het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap, had ik wel het idee dat dit niet meer fout kon gaan.”

De tafeltennisster uit Dongen heeft sinds haar geboorte een heupafwijking en een verschil in beenlengte van elf centimeter. Daarnaast heeft ze verminderde spierfuncties in haar linkerbeen. “Ik heb die handicap nou eenmaal en je kan niet zeggen dat die er niet zit. Het ziet er gewoon anders uit. Ik snap ook wel dat sommige mensen daar naar kijken. Ik kijk zelf ook naar de handicap van andere sporters. Soms ziet het er gewoon gek uit.”

“Ik heb altijd gedaan wat valide mensen ook doen", vervolgt Van Zon. "Ik ben naar een normale school gedaan, heb mijn MBO afgerond, ga gewoon uit… En natuurlijk zijn er dingen waar je tegenaan loopt, maar zonder handicap had ik dit bijvoorbeeld nooit bereikt. Had ik nooit de hele wereld over gereisd en was ik waarschijnlijk nooit Europees of wereldkampioen geworden.”

'Een talentje'
Van Zon begon met tafeltennissen toen ze nog op de basisschool zat. Met het oude tafeltennisbatje van haar vader sloeg ze af en toe een balletje tegen de muur. “Mijn vader had tot mijn geboorte altijd getafeltennist. Ik deed altijd al wel karate, zwemmen, tennis, maar tijdens een sport- en speldag op school kwam ik echt in aanraking met tafeltennis. Toen ben ik ook competitie gaan spelen en nu speel ik in de één na hoogste klasse van het Nederlandse tafeltennis.”

In de tafeltenniswereld werd ze omschreven als ‘een talentje’. Op haar dertiende werd ze door de bondscoach gevraagd om eens met de Paralympische selectie mee te doen. “Daar had ik zelf nog nooit aan gedacht. Ik werd gelijk meegenomen naar internationale toernooien en sindsdien werd het steeds serieuzer. De Paralympische Spelen van Athene kwamen nog te vroeg, maar in 2005 won ik mijn eerste echt grote prijs. Zilver op het Europees kampioenschap.”
Beijing
Daarna won van Zon nog veel meer prijzen en kwalificeerde ze zich voor de Paralympische Spelen in Beijing. “Als ik terugkijk op die Spelen, dat was zo gaaf! Ik was in het Walhalla van de tafeltenniswereld. China staat overal aan de top als het gaat om tafeltennis, of het nou om valide of invalide sporters gaat. Het was zo mooi en zo gigantisch… Als ik een wedstrijd speelde, zaten er gewoon acht-, tienduizend man op de tribune. Voor zoveel mensen speel ik waarschijnlijk nooit meer.”

Goud
In het Walhalla van het tafeltennis won de Dongense brons. In Londen moet die kleur veranderen in goud. “Ik wil mezelf geen druk opleggen, maar stiekem doe ik dat natuurlijk wel. Ik sta niet voor niets op die nummer één positie. In principe is iedereen een concurrent van mij, maar ik heb vijf tegenstandsters waar ik wel een beetje bang voor ben. Tegen hen moet ik altijd iets extra’s geven.”

Wellicht dat al haar fans op de tribune net dat beetje extra kunnen geven. “In Beijing waren alleen mijn ouders er. Zij zijn mijn steun en toeverlaat en ik heb heel veel aan ze. Omdat Londen zo dichtbij is, komen ook mijn oom en tante, mijn vrienden en misschien mijn opa en oma kijken. Dat is echt heel gaaf!”

Om die gouden plak ook daadwerkelijk te halen, is Van Zon fulltime bezig met haar sport. “Ik tafeltennis in principe elke dag, behalve zondag. Soms heb ik een toernooi op zondag en dan ben ik dus echt de hele week bezig met tafeltennis. Al deze trainingen moeten er voor zorgen dat ik goud haal in Londen. Dat moet ook gebeuren, want die gouden plak heb ik nog niet.”

Volg Kelly van Zon via

Twitter: @kellaai
Facebook: facebook.com/kellyvanzon
Site: www.kellyvanzon.nl