Laura de Vaan

Wielrennen

Naam: Laura de Vaan
Geboortedatum: 11 augustus 1980
Woonplaats: ’s-Hertogenbosch
Werk: AIO
Sport: Wielrennen, handcycling H4
Prestaties: WK goud tijdrit (2011); WK zilver wegwedstrijd (2010, 2011); WK zilver tijdrit (2009, 2010); WK brons wegwedstrijd (2009)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens: de wereldbekerwedstrijd in Segovia, Spanje, door een tweede plaats op de tijdrit op de weg

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 5 september, 15.30, tijdrit
- 7 september, 15.00, wegwedstrijd

De kwalificatieperiode van de Paralympische Spelen van 2012 verliep vlekkeloos voor handbiker Laura de Vaan. Ze nomineerde zich voor de tijdrit en de wegwedstrijd en zette die nominatie bij het eerst mogelijke kwalificatiemoment om in een ticket naar Londen. “Het lag in de lijn der verwachting dat ik mij ging kwalificeren, maar ik moest het nog wel even doen.”

De Vaan was nog wel afhankelijk van het aantal slots dat Nederland zou krijgen, maar al snel werd duidelijk dat er net zoveel startplekken zouden zijn als genomineerde dames. “Natuurlijk zou iemand zich nog rechtstreeks kunnen kwalificeren. Ook als er een interne selectie nodig was geweest, was ik niet bang geweest voor mijn plek. Ik sta al drie jaar bij alle grote internationale wedstrijden op het podium. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om na de kwalificatie rust te nemen en me te gaan voorbereiden op Londen. Dit betekent dat de voorbereiding voor de tweede kwalificatiewedstrijd niet optimaal was. Ondanks dat werd ik nog tweede.”

Misstap op de trap
In 1996 maakte Laura de Vaan als gevolg van knieklachten een misstap op de trap. “Ik had last van mijn knie en wilde deze niet teveel belasten. Hierdoor maakte ik een misstap waarbij ik mijn enkelbanden oprekte. De volgende dag merkte ik wel dat er iets niet klopte - mijn voet werd steenkoud - maar ik ben nog een paar dagen doorgelopen voor ik naar een arts ben gegaan. Al snel werd geconcludeerd dat ik posttraumatische dystrofie heb. Ik maak gebruik van een rolstoel. Binnenshuis ruil ik deze ook wel in voor een werk-trippelstoel, een soort luxe bureaustoel, en met periodes kan ik thuis, in een vertrouwde en bekende omgeving, wat passen zetten. Of dat ook daadwerkelijk vaker mogelijk is, hangt van vele, niet altijd te benoemen, factoren af. Mijn naaste familie en vrienden zien snel hoe het ervoor staat, maar voor anderen is dat moeilijker.”

De wielrenster uit Den Bosch ziet ook de positieve dingen van haar handicap in. “Mijn beperking brengt ook hele mooie dingen met zich mee. Zonder mijn beperking had ik nooit topsport beoefend en over de wereld gereisd. Had ik nooit naar de Spelen kunnen gaan.”

Sport voor iedereen
Daarnaast is de Vaan dit jaar ook ambassadrice geweest van de Special Olympics Nationale Spelen in Den Bosch. De Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. “Mijn motto is: sport voor iedereen. Zij hebben ook een sportbeleving, waren lang van tevoren bezig met de voorbereidingen op het evenement en vonden het spannend. Tijdens het evenement heb ik ook dingen meegemaakt, die je bij andere sportwedstrijden niet zult zien. Zo gebeurde het dat iemand tijdens de wedstrijd aan de tegenstander liet zien hoe je het beter zou kunnen doen. Dat vind ik mooi. Ik heb ervan genoten bij het evenement aanwezig te zijn. Ik kan het iedereen aanraden een keer te gaan kijken.”
Meedoen om de medailles
Zo rond de Spelen van Athene in 2004, stapte Laura de Vaan voor het eerst op een handbike. Drie jaar later verbaasde ze vriend en vijand en vooral zichzelf door een nominatie voor de Paralympische Spelen van Beijing in de wacht te slepen. “Ik had nooit verwacht dat ik die Spelen zou halen. Het overkwam me. Ik ben wel blij dat ik die Spelen heb meegemaakt. Die zijn van doorslaggevend belang geweest op weg naar de Spelen in Londen. In Beijing werd ik vijfde en zevende. Na de ervaring van Beijing dacht ik: oké, in Londen wil ik meedoen om de medailles.”

Dat is voor de handbikester uit Den Bosch het moment geweest om haar sport echt als topsport te gaan beschouwen. “In 2008 was ik er wel al serieus mee bezig, maar ik deed er nog veel dingen naast. Ik werkte, moest dingen regelen en oh ja, ook nog trainen. Na 2008 heb ik gezegd: ik werk en ik train. Nu is het meer: ik train en ik moet ook nog werken. Natuurlijk heb ik ook op andere vlakken nog stappen gemaakt, bijvoorbeeld met voeding, in de begeleiding, enzovoorts. Maar de belangrijkste verschuiving is toch echt geweest om prioriteit aan de trainingen te geven en de rest daaromheen te plannen.”

Een geplande tussenstap
Het harde werken van Laura de Vaan werd in 2011 tijdens het wereldkampioenschap in Denemarken rijkelijk beloond. Daar was ze de snelste in de tijdrit en won ze een bronzen medaille in de wegwedstrijd. “Het Wilhelmus horen als je de wereldtitel hebt gewonnen, is toch wel heel bijzonder. Vanaf 2009 staat eigenlijk alles in het teken van Londen, maar wereldkampioen worden in Denemarken was een geplande tussenstap.”

“Het moment dat ik hoorde dat ik de tijdrit in Denemarken gewonnen had, is tot op heden één van de mooiste momenten uit mijn sportcarrière. Het was extra bijzonder omdat het mijn vader was die het kwam vertellen. Ik mocht op het podium komen, op de hoogste trede staan. Daar moest ik wel even slikken om mijn tranen niet te laten lopen. Vooral toen ik mijn zusje aankeek. Zij was ook emotioneel, en toen ik bij haar de tranen zag, biggelde er ook bij mij wel een traantje naar beneden.”

Op 5 september hoopt Laura de Vaan het kunstje van het WK te herhalen, alleen dan op de Paralympische Spelen. “Dan is de tijdrit. Daar wil ik goud halen. Naast de tijdrit rijd ik ook nog de wegwedstrijd op 7 september. Ook daar is goud natuurlijk het doel. Ik zal dan wel iets moeten doen, wat ik niet eerder in een wegwedstrijd heb gedaan, en dat is één van mijn Duitse concurrentes verslaan. De Spelen lijken mij een mooi moment om dat voor het eerst te doen. Ik wil in ieder geval thuis komen met twee medailles. Bij de tijdrit is goud het doel en ook in de wegwedstrijd ga ik proberen het goud te behalen.”

Volg Laura de Vaan via:

Twitter: @lauradevaan
Site: www.lauradevaan.nl