Magda Toeters

Zwemmen

Naam: Magda Toeters
Geboortedatum: 28 april 1986
Woonplaats: Bunschoten
Werk: Fulltime sporter
Sport: Zwemmen, S14
Prestaties: WK zilver 100m schoolslag (2010); EK zilver 100m schoolslag (2011); EK brons 200m vrije slag (2011)

Gekwalificeerd tijdens: Open NK Eindhoven op de 200m vrije slag en 100m schoolslag (december 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen (Nederlandse tijd):
- 2 september, 11.07, series (200m vr)
- 2 september, 18.55, finale (200m vr)
- 6 september, 11.50, series (100m ss)
- 6 september, 19.29, finale (100m ss)


De kwalificatie voor de Paralympische Spelen ging niet zoals gepland voor zwemster Magda Toeters. In september 2011 kreeg ze last van een schouderblessure, waardoor ze niet optimaal kon trainen. Op de 100 meter schoolslag, haar favoriete slag, zwom ze vrij snel de limiet, maar de limiet op de 200 meter vrije slag liet even op zich wachten. “Pas in de laatste wedstrijd kon ik laten zien wat ik in huis had. Het is frustrerend om te zien dat je op papier veel harder kan zwemmen dan in het echt.”

Last van haar schouder heeft ze niet meer. Daardoor kan Toeters weer hard trainen. “Ik sport fulltime. Dat is denk ik ook de reden waarom ik zo goed ben. Ik zwem negen keer in de week en doe daarnaast ook nog twee krachttrainingen en drie landtrainingen. Dat zijn alle trainingen bij de nationale selectie. Bij mijn club in Amersfoort train ik niet meer. Ik sta er nog wel ingeschreven, anders kan ik in Nederland geen wedstrijden meer zwemmen.”

De zwemster, woonachtig in Bunschoten, komt uit in klasse S14. Een klasse voor verstandelijk beperkten. “Bij zwemmen heb je de klassen één tot en met veertien. Daarbij is één tot en met tien voor lichamelijk beperkten en elf tot en met dertien voor blinden en slechtzienden en veertien is voor verstandelijk beperkten. Ik heb een IQ dat lager is dan 75, vandaar dat ik in deze klasse zwem.”

“Daar had ik wel zin in”
Toeters begon als klein meisje met diplomazwemmen. Van daaruit is ze doorgestroomd naar het wedstrijdzwemmen. “Toen was het zomaar een beetje zwemmen. Ik wist nog niet dat ik goed was. In 2008 kwam ik voor het eerst in aanraking met het parazwemmen. Ik mocht een Nederlands kampioenschap zwemmen en daar stond de bondscoach van het parazwemmen aan de kant. Hij vroeg aan mij of ik geen zin had om bij de Paralympische selectie te zwemmen. En daar had ik wel zin in.”

Inmiddels heeft Magda Toeters vele prijzen in haar kast staan. Op het wereldkampioenschap in 2010 won ze zilver op de 100 meter schoolslag en een jaar later won ze op het Europees kampioenschap wederom zilver op de 100 meter schoolslag en daarnaast ook nog een bronzen medaille op de 200 meter vrije slag. “Op die zilveren medailles ben ik het meest trots. De medailles liggen bij mijn vader thuis. Mijn huisje is helaas te klein om ze daar allemaal te bewaren.”

Wereldrecord zonder gevoel
Dat de schoolslag haar beste zwemslag is, is wel duidelijk. Ze heeft zelfs een tijdje het wereldrecord in handen gehad. “Het was best een raar verhaal. Ik wist namelijk helemaal niet dat ik een wereldrecord had gezwommen. Dat werd pas een week na de race bekend. Het parazwemmen was eerst onderdeel van de INAS/FID en pas in 2009 werd het weer opgenomen bij het International Paralympic Committee. Daar wisten ze toen niet wat de wereldrecords in de klassen S14 waren. Vandaar dat ik het pas een week later hoorde. Daardoor heb ik het nooit echt dat gevoel gehad van het zwemmen van een wereldrecord.”

Op een nieuw wereldrecord tijdens de Paralympische Spelen rekent Toeters niet. De concurrentie is groot en daarom heeft zwemster Toeters zich een ander doel gesteld. “Een persoonlijk record. De schoolslag is mijn sterkste slag. Daar ben ik het beste in, maar ik ga er niet van uit dat ik een medaille win. Ik ga gewoon hard zwemmen en dan zie ik wel. Ik weet dat ik sneller en sterker ben geworden, maar hoe mijn concurrenten zich hebben ontwikkeld, weet ik natuurlijk niet.”

Een medaille op de 200 meter vrije slag wordt helemaal moeilijk voor Magda Toeters. “De concurrentie is heel erg groot. Ik sta lager op de wereldranglijst en het deelnemersveld op die afstand is heel sterk. De S14 is sowieso een sterke klasse. De klasse mag voor het eerst weer op de Paralympische Spelen uitkomen, dus ik denk dat de concurrentie de laatste jaren daarom zo is toegenomen. Iedereen wil de Paralympische Spelen wel een keer meemaken.”


Volg Magda Toeters via:

Facebook: facebook.com/magdatoeters
Site: www.magdatoeters.nl