Maikel Scheffers

Rolstoeltennis

Naam: Maikel Scheffers
Geboortedatum: 7 september 1982
Woonplaats: Dorst, Noord-Brabant
Werk: Fulltime atleet
Sport: Rolstoeltennis
Prestaties: OS brons (2008); Roland Garros goud (2011); Australian Open goud (2012)
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd door: een eerste plaats op de wereldranglijst per 21 mei (mei 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 1 tot en met 9 september

De kwalificatie voor de Paralympische Spelen is bij het rolstoeltennis anders dan bij de meeste sporten. Het kent niet één kwalificatiemoment, maar de spelers verdienen op basis van hun plaats op de wereldranglijst een ticket voor de Spelen. Hierdoor is kwalificatie eigenlijk een traject van twee jaar. Zo ook voor Maikel Scheffers. Begin dit jaar stond hij eerste op de ranglijst, momenteel staat hij op een derde plek. “Je moet het hele jaar door je punten pakken om je plek op de wereldranglijst vast te houden. We zijn wel bezig met de Spelen, maar aan de andere kant ook met het winnen van wedstrijden. Zonder die punten kom je er niet.”

Stuivertje wisselen
Het is stuivertje wisselen op de wereldranglijst bij de rolstoeltennissers. De lijstaanvoerder verschilt per maand, maar de lijst doet Scheffers weinig. “Het is zo’n open competitie dat het mij niet uitmaakt waar ik sta. Er doen straks zestien sporters mee om de medailles. Alles is mogelijk en dat maakt ons toernooi ook zo interessant en leuk. Iedereen kan goed tennissen en iedereen heeft dit jaar al eens laten zien dat hij ook een medaillekandidaat is. Je moet elke wedstrijd hard werken en knokken om een overwinning binnen te halen. Degene die in Londen het beste in vorm is, gaat waarschijnlijk met de gouden medaille naar huis.”

De Brabantse Scheffers hoopt natuurlijk dat hij dat is. Na een kleine vakantie is de rolstoeltennisser weer hard aan het trainen om in topvorm te komen voor de Paralympische Spelen. “Ik ben fit en dat moet ik nu blijven. Ik train zes dagen in de week samen met Esther Vergeer. Fysiek kunnen we elkaar goed testen. We trainen al acht jaar samen. We voelen elkaar goed aan hebben een klik. We stimuleren elkaar en hebben ook dezelfde humor en kunnen met elkaar lachen. Dat is een vrouw is, maakt mij niet uit. De trainingen zijn kwalitatief ontzettend goed, dus we hebben alleen maar profijt van elkaar.”
Brons in Beijing
In 2008 deed Scheffers voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen. Daar won hij als groentje en nummer acht van de wereld een bronzen medaille. “Dat was echt mega. Het was echt een ervaring om de Spelen mee te maken. Het is zo groots en zo’n spektakel. Dat is tegelijkertijd ook de valkuil. Dat ik uiteindelijk met een bronzen medaille naar huis ging, was voor mij echt een bonus.”

In Beijing won hij in de kwartfinale verrassend van Jeremiasz. Toen de nummer drie van de wereld. “Dat was echt super. Ik mocht naar de halve finale en uiteindelijk moest ik spelen om het brons. Dat was echt super. Dat ik dan uiteindelijk het brons kreeg omgehangen, dat was echt mega gaaf.”

In Londen hoopt hij minstens op een herhaling, want behalve in het enkelspel heeft de Brabander ook in het dubbelspel kansen. Samen met partner Tom Egberink gaat hij een gooi doen naar de medailles. “We zijn allebei heel erg gedreven en we houden er van om aanvallend te spelen. In het begin liep het niet altijd even lekker, maar we hebben nu onze draai gevonden. Er zijn meerdere medaillekandidaten en daar zijn wij één van.”

“Mijn grootste droom is om straks met twee medailles thuis te komen. Ik wil dat niet te vaak hardop uitspreken, maar het zou wel gaaf zijn. Lukt het niet, dan is dat heel jammer. Als ik maar wel weet dat ik er alles aan gedaan heb!”


Volg Maikel Scheffers via:

Twitter: @MaikelScheffers
Facebook: facebook.com/maikelscheffers
Site: www.maikelscheffers.nl