Marc Evers

Zwemmen

Naam: Marc Evers
Geboortedatum: 17 juni 1991
Woonplaats: Hillegom
Werk: Fulltime sporter
Sport: Zwemmen, S14
Prestaties: EK brons 200m wisselslag en 100m vrije slag (2009); WK brons 100m rugslag (2010); EK goud 100m schoolslag en 100m rugslag (2011); EK zilver 100m 200m vrije slag (2011)

Gekwalificeerd tijdens: Open NK voor de 200m vrije slag en de 100m schoolslag (december 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 31 augustus, 12.15, series (100m rs)
- 31 augustus, 20.40, finale (100m rs)
- 2 september, 10.54, series (200m vr)
- 2 september, 18.47, finale (200m vr)
- 6 september, 10.40, series (100m ss)
- 6 september, 19.22, finale (100m ss)


Tot voor kort waren de vrije slag en de vlinderslag zijn beste slagen, maar om aan de Paralympische Spelen mee te doen, moest zwemmer Marc Evers zich laten omscholen. De vlinderslag staat in zijn klasse niet op het Paralympische programma, waardoor hij zijn zinnen zette op de schoolslag en de rugslag. “Het was een omschakeling, maar in de loop van de tijd ging het steeds beter. Momenteel gaat het erg goed. Ik sta eerste op de wereldranglijst op de 100 meter rugslag, maar dat biedt natuurlijk geen garantie voor de Spelen.”

De 21-jarige Evers begon op zijn dertiende met wedstrijdzwemmen bij de Zevensprong in Lisse. Aanvankelijk had hij niet zo’n zin om te gaan zwemmen, maar na lang aarzelen besloot hij om toch eens mee te trainen. “Dat ging gelijk best wel goed. Ik had aanleg voor het zwemmen. De Zevensprong is speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb daarnaast ook nog autisme.”
En dat is bij topsport wel eens handig. Lachend: “Ja, iedere handicap heeft zo zijn voordelen.”

Maar naast zijn talent is het ook vooral het doorzettingsvermogen wat Evers zo goed heeft gemaakt. Elke dag staat hij om kwart over vier op. Dan kan hij rustig opstarten, eet hij soms nog de pasta of chinees van de vorige dag op en ligt dan vervolgens om half zeven in het water om te trainen. “Dan zwem ik meestal twee uur. Na de training ga ik nog even slapen en dan ga ik ’s middags of ’s avonds weer trainen. Soms train ik drie keer op een dag.”

Uitzondering
Marc Evers is de enige van de Paralympische zwemselectie die niet onder bondscoach Mark Faber traint. Toen hij in 2010 bij de nationale selectie werd gevraagd, wilde hij liever onder zijn eigen clubtrainer Wim ten Wolde blijven trainen. “De samenwerking tussen Mark en Wim is nu super. In het begin was er wel een meningsverschil over waar ik moest gaan trainen. Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor wat het beste was voor mij. En dat was blijven trainen onder Wim. Op de Paralympische Spelen is Mark wel mijn coach, maar dat vind ik prima. Hij is echt een goede coach.”
De klasse S14 staat voor het eerst weer op het Paralympisch programma sinds 2000. Toen fraudeerde valide sporters van het Spaanse rolstoelbasketbalteam. In 2010 besloot het IPC om de klasse met verstandelijk beperkten in Londen weer terug te laten komen. Evers was toen al een tijdje bezig met zijn voorbereiding op de Spelen. “Wij wisten al dat het er aan zat te komen, dus wij hadden al een planning gemaakt. Toen het IPC in 2010 groen licht gaf, was dat wel heel gaaf ja. Vanaf dat moment staat echt alles in het teken van Londen.

Europees kampioen
Op het Europees kampioenschap van 2011 werd de zwemmer uit Hillegom twee keer Europees kampioen. Voor hem kwamen de titels als een grote verrassing. Vooral op de 100 meter schoolslag. “Ik wist dat ik de 100 meter rugslag goed kon zwemmen, maar ik had nooit verwacht dat ik goud zou halen op de schoolslag. Mijn persoonlijke record stond vooraf op 1.12. In de finale tikte ik aan in 1.09.61. Een Europees record. Dat was echt het laatste wat ik had verwacht.”

Goede generale
Het EK was een goede generale voor Evers. Wat hij precies van de Spelen moet verwachten weet hij niet, maar hij denkt dat de vele mensen op de tribunes hem weinig doen. “Ik merk het niet eens dat er mensen op de tribune zitten. Ik ben helemaal op mijn eigen race gefocust. Maar het is natuurlijk wel gaaf dat er 17.000 mensen in het stadion zitten. Dat is wel lachen.”

Ook al staat Evers hoog op de wereldranglijst, hij durft niet te zeggen dat hij met medailles naar huis gaat. “Ik wil mezelf geen druk opleggen. Ik weet dat ik er alles aan gedaan heb. Ik heb hard getraind, soms tot kotsend aan toe, maar ook al ben je favoriet, het biedt geen garantie voor een medaille. Natuurlijk ga ik voor goud, maar als ik een medaille haal, ben ik al ontzettend blij. Maakt niet uit wat voor kleur. Als het goud is, dan is mijn carrière geslaagd.”


Volg Marc Evers via:

Twitter: @EversMarc
Site: www.marcevers.com