Marjolein Buis

Rolstoeltennis

Naam: Marjolein Buis
Geboortedatum: 11 januari 1988
Woonplaats: Beuningen
Opleiding: Psychologie
Sport: Rolstoeltennis
Prestaties: Titel Roland Garros dubbelspel (2012)

Gekwalificeerd door: een derde plaats op de wereldranglijst op 21 mei 2012.

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
1 tot en met 8 september

Het was even spannend voor rolstoeltennisster Marjolein Buis of ze zich ging plaatsen voor de Paralympische Spelen. Vijf Nederlandse dames stonden in de top tien van de wereldranglijst en streden om maar vier tickets. “Vorig jaar stond ik op de negende plaats. Als er dan vijf Nederlandse tennissters in de top tien staan, dan is dat wel even spannend ja. Dan moet je het tegen elkaar opnemen. Gelukkig werd halverwege de kwalificatieperiode al duidelijk welke vier het zouden gaan worden. Wij liepen uit op de nummer vijf. Toch duurde het nog tot begin 2012 voor ik zelf durfde te geloven dat ik me zou kwalificeren.”

Op 21 mei stond Buis op de derde plaats op de wereldranglijst. Ruim voldoende om zich te kwalificeren voor haar eerste Paralympische Spelen. “De Spelen zijn straks helemaal nieuw voor me. Ik ben niet in Londen geweest om me voor te bereiden. Dat hoefde voor mij ook niet. Ik heb wel filmpjes en foto’s gezien, dus ik weet een beetje hoe het er straks uitziet. Dat is genoeg voor mij.”

Ervaring opdoen
Marjolein Buis was veertien jaar toen ze ineens moeilijk ging lopen. Ze bleek een bindweefselaandoening te hebben, waardoor de banden en pezen te slap zijn om haar gewrichten bij elkaar te houden. Zeven jaar geleden pakte ze voor het eerst een tennisracket om te gaan beginnen met rolstoeltennis. “Ik streef er naar om zo’n hoog mogelijk niveau te halen. Dat doe ik vooral door veel te tennissen om ervaring op te doen en aandacht te besteden aan fysieke training. Ik tennis pas zeven jaar. Sommige meiden hebben al meer dan tien, vijftien jaar ervaring. Op dat punt valt nog veel te winnen.”
Om beter te worden en om die ervaring te krijgen, draait Buis, woonachtig in Beuningen, een fulltime programma. Ze traint zes dagen in de week. “Of eigenlijk vijfeneenhalf. Elke zaterdagmiddag en zondag heb ik vrij, als ik geen toernooien heb. Die vrije dagen heb ik ook wel nodig. Anders trek ik het niet. Daarnaast is het voor mij ook belangrijk om nog wat naast het tennis te hebben. Ik doe nu de studie Psychologie.” Lachend: “Ik had nooit verwacht dat ik het ooit nog eens zou zeggen, maar ik vind studeren echt leuk. Ik neem mijn boeken altijd mee naar het buitenland. Het is niet alleen afleiding, maar ik vind het ook echt interessant.”

Voor het rolstoeltennis is Buis veel in het buitenland. Zo’n twintig weken per jaar. “Dat is erg veel, maar ook noodzakelijk. Ik moet mijn punten op de wereldranglijst verdedigen, om straks in Londen een goede uitgangspositie te hebben. Op 21 mei stond ik op nummer drie. Nu op plek vijf, maar daar wordt hard aan gewerkt.”

Twee medailles
Het doel in Londen is voor Marjolein Buis het halen van twee medailles. Eén in het enkelspel en één in het dubbelspel. “Wij zijn als Nederland dé favoriet voor de medailles. We staan met vier Nederlanders in de top vijf. We hebben zelfs een tijdje nummer één tot en met vier bezet. In Londen ga ik met Esther Vergeer dubbelen. Het kan zijn dat ik haar tegenkom in het enkeltoernooi, maar dat maakt mij niet uit. Ik kan dat gelukkig gemakkelijk scheiden. Elke tegenstandster is er één van wie ik wil winnen. Het maakt dan voor mij niet uit of het mijn dubbelpartner is of iemand anders. Behalve dan dat mijn dubbelpartner al jaren ongeslagen is in het enkelspel…”

Op de vraag of ze niet eens moe wordt van het feit dat Esther Vergeer altijd bovenaan staat, antwoord Buis resoluut 'nee'. “Rolstoeltennis is een individuele sport, waarin je je eigen spel moet laten zien. Je hebt de kansen in eigen hand. Je moet altijd je beste tennis laten zien en als Esther dan beter is, dan is dat niet frustrerend. Alhoewel ik moet zeggen dat ik haar liever niet vroeg in het wedstrijdschema tegenkom.”

Aan de andere kant is het ook weer fijn voor Buis om Vergeer aan haar zijde te hebben bij het dubbeltoernooi. “De kans dat we in het dubbelspel een medaille winnen, is groot. Wij zijn een sterk team. Het andere Nederlandse team trouwens ook. Gelukkig kunnen we elkaar in Londen pas tegenkomen in de finale.”

Het enkelspel is daarentegen een stuk spannender. Esther Vergeer is, met haar nog altijd ongeslagen status, dé favoriet voor de titel, maar daarachter is het veld een stuk opener volgens Buis. “Ik heb van iedereen, behalve Esther, al eens gewonnen. Helaas is dat andersom ook het geval. Ik ga mijn best doen en weet dat ik een medaille kan winnen, dus daar ga ik ook voor.”

Volg Marjolein Buis via:

Twitter: @marjoleinbuis
Facebook: facebook.com/marjoleinbuis
Site: www.marjoleinbuis.nl