Michael Schoenmaker

Zwemmen

Naam: Michael Schoenmaker
Geboortedatum: 3 februari 1983
Woonplaats: Breda
Werk: Fulltime sporter
Sport: Zwemmen, S4/S3
Prestaties: EK brons 200m vrije slag (2011); EK zilver 50m rugslag (2011)

Gekwalificeerd door: vormbehoud te tonen op de 50 meter schoolslag, 100 meter en 200 meter vrije slag.

Wedstrijddata tijdens de Spelen (Nederlandse tijd):
- 31 augustus, 13.09, series (50m vr)
- 31 augustus, 21.40, finale (50m vr)
- 2 september, 12.20, series (150 ws)
- 2 september, 20.41, finale (150 ws)
- 3 september, 13.09, series (50m ss)
- 3 september, 21.14, finale (50m ss)
- 5 september, 13.20, series (100m vr)
- 5 september, 21.45, finale (100m vr)
- 8 september, 12.48, series (200m vr)
- 8 september, 21.08, finale (200m vr)

Hij zit al vijftien jaar bij de nationale selectie, maar gaat dit jaar pas voor het eerst naar de Paralympische Spelen. Zwemmer Michael Schoenmaker had de pech dat hij voorgaande edities telkens misgreep. Dat hij dan nu echt daadwerkelijk naar de Spelen mag gaan, is dan ook een droom die uitkomt. “Ik heb volgehouden en mijn coaches bleven in mij geloven. Ik vind het echt fantastisch dat het eindelijk gelukt is.”

De opluchting was er wel na zijn kwalificatie, maar toch was Schoenmaker niet helemaal bezig met kwalificatie voor de Paralympische Spelen. “Ik wilde gewoon doen wat ik altijd doe. Hard zwemmen. Daardoor voelde ik minder druk en waren de verwachtingen voor mezelf ook minder hoog gespannen. Ik wist dat ik hard had getraind en ik was ook niet meer zenuwachtig. Vroeger was ik dat wel en ik denk dat die zenuwen ook een rem hebben gezet op mijn zwemproces. Maar ik ben daar in gegroeid en kan nu rustiger een wedstrijd in gaan.”

Op aanraden van de fysio
Schoenmaker was vier jaar toen hij voor het eerst ging zwemmen. Samen met zijn vader ging hij het water in. Later ging hij op aanraden van mijn fysiotherapeut aan wedstrijdsport doen. “Ik zwom op zaterdagochtend bij een zwemvereniging en toen ging ik ook aan wedstrijden zwemmen. Bij mijn vereniging vroegen ze of ik aan het een Nederlands kampioenschap wilde meedoen. Toentertijd waren er nog niet echt limieten, dus ik kon zo meedoen, mits mijn handicap werd gekeurd.”
Bij die keuringsdag was ook de toenmalige bondscoach aanwezig en hij raakte in gesprek met de ouders van Schoenmaker. “Hij zei dat ik wedstrijden moest draaien en dan zouden ze me in de gaten houden. Dat heb ik toen gedaan en zo ben ik later bij de nationale selectie terecht gekomen.”

Vertrouwen, plezier en presteren
Dat was zo’n vijftien jaar geleden. In die tijd was het niet altijd even makkelijk voor de zwemmer uit Breda. “Ik heb wel honderd keer gedacht aan stoppen, maar ik heb ook altijd in mijn achterhoofd gehouden dat je alleen maar sterker wordt van tegenslag. Ik heb altijd plezier gehouden in het zwemmen. Dat vind ik wel belangrijk. Ik denk ook dat plezier en presteren samen gaan. Als je geen plezier hebt, kun je ook niet presteren. En ik zou het zonde hebben gevonden als ik nooit de toppen van mijn kunnen had bereikt. Ik wist dat ik beter kon en gelukkig hadden mijn ouders en mijn coaches dat vertrouwen ook..”

En dat vertrouwen betaalt zich nu uit. In Londen komt hij in actie op maarliefst vijf afstanden. Een druk programma, maar dat vindt Schoenmaker zelf niet erg. “Ik kan nu in het toernooi groeien en dat heb ik altijd wel nodig. Een beetje wennen aan de grootsheid, aan de sfeer. Het toernooi aftrappen en dan is de druk van de ketel als de echt belangrijke nummers komen. De 50 meter schoolslag bijvoorbeeld.”

Of hij in Londen ook kans heeft op eremetaal wil de man uit Breda niet zeggen. “Ik praat niet in kansen. Ik train hard, maar ik weet ook dat mijn concurrenten hetzelfde doen. En daarnaast is elke race weer een andere. Je moet altijd weer een strijd leveren en dat is nu de Paralympische Spelen. Ik hoop dat ik goede tijden zwem. Dat ik op dat grote podium een persoonlijk record kan zwemmen. Dat ik daar mijn visitekaartje kan afgeven. En als dat dan resulteert in een mooie plak, dan vind ik dat natuurlijk prima!”


Volg Michael Schoenmaker via:

Twitter: @MisterSchoemie
Facebook: facebook.com/michaelschoenmaker