Patrick Bos

Wielrennen

Naam: Patrick Bos
Geboortedatum: 20 augustus 1987
Woonplaats: Amstelveen
Studie: Crossmediale communicatie
Sport: Wielrennen, piloot tandem B
Prestaties: WK zilver sprint tandem (2012); WK brons 1km tijdrit (2012); WK brons 200m sprint (2011)

Gekwalificeerd tijdens: het wereldkampioenschap baanwielrennen in Los Angeles, USA door een tweede plaats op de sprint tandem en een derde plaats op de 1km tijdrit; het wereldkampioenschap op de weg in Roskilde, Denemarken door een zevende plaats.

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 1 september, 10.30, finale (kilometer tijdrit op de baan)
- 2 september, 10.30, finale (sprint op de baan)
- 5 september, 14.30, finale (tijdrit op de weg)
- 8 september, 14.30, finale (wegwedstrijd)

Hij is één van de drie Nederlandse valide sporters die uitkomen op de Paralympische Spelen. Klinkt misschien een beetje raar, een valide sporter op de Paralympics, maar voor wielrenner Patrick Bos is het de normaalste zaak van de wereld. Hij is piloot van de slechtziende Rinne Oost op de tandem. “Er zijn wel mensen die mij kennen als valide wielrenner en die nu vragen: Wat is er gebeurd? Maar ik vind het niet echt gek. Het is ook geen opgave geweest om over te stappen. Ik behoor nu tot de wereldtop. Dat kon ik daarvoor niet zeggen.”

Twee jaar geleden belde Eelke van der Wal, de bondscoach van het aangepast wielrennen, Bos op. Of een rol als piloot op de racetandem niks voor hem was en of hij een keer zin had om mee te trainen. “Ik werd aan Rinne gekoppeld en dat ging vanaf het begin af aan al heel goed. Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in 2011 werden we gelijk derde. Dat maakt het natuurlijk een stuk leuker.”

Het goed zijn in baanwielrennen vindt de wielrenner uit Amstelveen misschien wel het mooist. Maar ook de samenwerking die nodig is om een goede race te rijden, vindt Bos mooi. “Je wilt zo hard mogelijk gaan, maar kunt niet met zijn tweeën als een dolle gaan trappen. Je moet het ritme op elkaar afstemmen en dat is een uitdaging. Wat mooi is, is dat je nu ook de groei ziet. In 2011 werden we derde op het WK. Een jaar later pakten we zilver en brons. We maken stappen, maar we kunnen nog veel beter worden.”

Piloten trekken de kar
Ten opzichte van zijn bijrijder is Patrick Bos als valide sporter wel in het voordeel, omdat hij ook alleen kan trainen en wedstrijden kan rijden. Hij trekt de kar. “Ik ben de sterkere van de twee, maar we moeten het wel samen doen. Ik heb meerdere stokers achterop gehad en daarvan is Rinne wel echt de beste. Ik denk dat hij in zijn categorie echt wel tot de wereldtop behoort.”
Wie er voorop de tandem zit, maakt dus wel degelijk verschil uit. Vandaar dat het Britse team met Craig MacLean zo’n goed team is. De wereldkampioen van 2003 is samen met Anthony Kappes de favoriet voor de Paralympische titel op de kilometer en de sprint. “Natuurlijk zijn zij in het voordeel. Hij is wereldkampioen geweest, maar aan de andere kant zie je wel dat ik samen met Rinne meer kans maak. Individueel kan ik me niet aan hem meten, maar samen komen we echt heel dicht bij.”

“Ik vind het ook niet jammer dat iemand als MacLean piloot is. Ik vind het juist mooi. Hij geeft de sport toch extra aanzien. Voor hem komen mensen naar wedstrijden kijken. Zeg nou eerlijk, voor Patrick Bos zullen niet veel mensen naar de baan komen.”

Gaan voor goud
De palmares van de sprinter is dan misschien een stukje minder groot dan MacLean, maar de plannen daarentegen zijn ambitieus. “Wij gaan voor goud op de kilometer. We gaan het zeker niet even ophalen. We hebben een kans. We boeken progressie. Om goud te halen moeten we, denk ik, een wereldrecord rijden. We hebben laatst in een trainingswedstrijd al een stap van zeventiende van een seconde gemaakt en daar moet nu nog een seconde vanaf. Dat is veel, maar het was een trainingswedstrijd. Op de Spelen, daar moeten we pas goed zijn.”

Naast de kilometer rijden Bos en Oost ook nog de sprint op de baan en de tijdrit en de wedstrijd op de weg. Een druk programma, maar ook een programma vol met kansen. “Op de kilometer is de kans op een medaille het grootst, maar als het daar niet lukt zetten we de knop om en gaan we voor de sprint. Het zijn wel de Spelen en dan kan er van alles gebeuren. De wegwedstrijd en de tijdrit zijn dus ook geen vakantieritjes. Na de baanwedstrijden gaan we nog een paar dagen hard trainen op de weg, dan even rust en dan gaan we ook daar proberen om te knallen en misschien wel te verrassen.”

Want ook al is Bos een valide sporter, het is ook zijn droom om Paralympisch kampioen te worden. “Ik wil altijd alles winnen en Rinne ook. Ik heb er vertrouwen in.”


Volg Patrick Bos via:

Twitter: @ptbos
Facebook: facebook.com/ptbos