Petra Garnier

Rolstoelbasketbal

Naam: Petra Garnier
Geboortedatum: 5 november 1970
Woonplaats: Enschede
Werk: Publiekscontactfunctionaris bij de gemeente
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)
Eerdere deelname: Sydney 2000, Athene 2004 en Beijing 2008

Gekwalificeerd tijdens:
het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10 
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8 
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8 

Petra Garnier is op Paralympisch gebied de meest ervaren speelster in het rolstoelbasketbalteam; samen met Cher Korver. Al in 2000 waren ze erbij tijdens de Spelen in Sydney. “Dat was een enorme verrassing”, zegt Petra nu. “Tijdens een selectiedag werd ik eruit gepikt om mee te trainen met Oranje. Dat vond ik al vreemd, ik wist niet of ik op die selectiedag überhaupt iets te zoeken had. Maar ik mocht meetrainen en werd ook geselecteerd voor het EK in Roermond (1999).” Een jaar later staat ze dus op de Spelen, in Australië. Die eerste keer was voor Petra spannend. “Ik was daar vooral om te leren, kijken en genieten. En dat heb ik zeker gedaan!”

Die eerste keer op de Spelen, het is bijzonder. “Alles is anders dan op een EK of WK. De openingsceremonie was heel speciaal; met alle Nederlanders dat stadion binnenlopen. Nu, in Londen, gaan we niet naar de opening, omdat we de dag erna al in actie komen. Dat is jammer, maar begrijpelijk. De focus ligt nu volledig op onze eigen sport. Omdat wij een heel toernooi spelen, zijn we eigenlijk van begin tot het einde van de Spelen bezig met basketballen. Dat vind ik ook wel fijn; het lijkt me niks als je echt op één dag moet pieken.”

Petra kwam door dystrofie in haar linkerbeen in een rolstoel terecht. “Voor die tijd heb ik altijd gehandbald”, vertelt ze. “Ik ben gek op teamsporten. Tijdens mijn revalidatie in Het Roessingh in Enschede kreeg ik veel informatie over welke sporten goed voor me zouden zijn. Bij de basketbalclub ben ik toen een keer gaan kijken. Ik ging in zo’n sportrolstoel zitten en reed een beetje rond. Dat is wel wennen, maar in het team voelde het gelijk goed. Het was te vergelijken met handbal, ik vond het gelijk leuk. Helaas kwam de zomerstop eraan, maar daarna ben ik serieus gaan basketballen.”

Vierde Spelen
Hoewel het nu haar vierde Spelen worden, blijft het enthousiasme. En de hele ploeg is volgens Petra vol vertrouwen. “We hebben heel veel getraind en blijven trainen. Het kan altijd beter, en het gáát ook nog steeds beter. Het afgelopen jaar hebben we allemaal werk en studie op een laag pitje gezet. Ik heb nog één dag per week gewerkt; op de dag dat we toch niet trainen. Ik werk bij de gemeente Enschede, zij waren heel bereidwillig. Ze weten hoe gek ik op mijn sport ben en hebben er nooit moeilijk over gedaan als ik een toernooi of trainingsstage had. Nu ook niet, maar het was natuurlijk wel een spannende keuze.”

Hoe het toernooi zich in Londen zal gaan ontwikkelen, weet Petra niet. “Er zijn zes, zeven kanshebbers, de top ligt heel dicht bij elkaar. Dichter bij elkaar dan ooit. We moeten eerst zorgen dat we de halve finale halen en dan is er alles mogelijk. Dan kan het goud worden, of niks. We gaan natuurlijk voor goud, want wie wil dat nou niet. En goud is niet onmogelijk. Maar een medaille is het eerste doel. Want vierde ben ik al een keer geworden. En dat is écht niet leuk.” 


Facebook: facebook.com/petragarnier