Rinne Oost

Wielrennen

Naam: Rinne Oost
Geboortedatum: 7 september 1974
Woonplaats: Borne
Werk: Fulltime sporter
Sport: Wielrennen, baan en weg
Prestaties: WK zilver sprint tandem (2012); WK brons 1km tijdrit (2012); WK brons 200m sprint (2011)

Gekwalificeerd tijdens:
het wereldkampioenschap baanwielrennen in Los Angeles, USA door een tweede plaats op de sprint tandem en een derde plaats op de 1km tijdrit; het wereldkampioenschap op de weg in Roskilde, Denemarken door een zevende plaats.

Wedstrijddata:
- 1 september, 10.30, finale (kilometer tijdrit op de baan)
- 2 september, 10.30, finale (sprint op de baan)
- 5 september, 14.30, finale (tijdrit op de weg)
- 8 september, 14.30, finale (wegwedstrijd)


Rationeel denken en altijd mezelf blijven: twee goede eigenschappen van wielrenner Rinne Oost. Samen met zijn piloot Patrick Bos komt hij straks in Londen maar liefst vier keer in actie. Twee keer op de baan en twee keer op de weg. “We rijden in Londen vier wedstrijden, maar je moet keuzes maken. Wij gaan 100 procent voor het baanwielrennen en daar trainen we dan ook vol op.”

De slechtziende wielrenner, die samen met zijn piloot op een tandem rijdt, zat in een luxepositie. Op beide disciplines heeft hij medailles gewonnen. “We hebben veel medailles op de baan gewonnen, maar ook op bij de wegwedstrijden. Maar omdat dat laatste toch meer een loterij is en je op voorhand minder goed een schatting kan maken van wie de medailles wint, hebben we besloten om onze focus te leggen op het baanwielrennen. We hebben het geluk dat de wegwedstrijden pas later op het programma staan. Daardoor kunnen we die ook nog meepikken.”

De eerste keer op de tandem
Rinne Oost is vanaf zijn geboorte slechthorend. Later komt daar de oogziekte bij die er voor zorgt dat zijn zicht steeds verder afneemt. Hij gaat revalideren om beter met zijn ziekte om te kunnen gaan en ziet bij het revalidatiecentrum tandems staan, waaronder een racetandem. “Ik ging zitten en wist gelijk: dit is de sport voor mij. Ik ben altijd al sportief geweest, maar moest vaak stoppen door mijn afnemende zicht. Toen ik achterop zat, wist ik dat het de optimale sport was voor mij. Want ook als je blind bent, kun je deze sport nog steeds doen.”
De klik die de renner achter op de tandem moet hebben met de piloot, voorop, is uitermate belangrijk. In het begin van zijn carrière reed Oost met Timo Fransen. In 2010 kwam daar Patrick Bos bij. “De bondscoach had Patrick gebeld en hij had er wel oren naar. De eerste wedstrijden gingen gelijk goed. De manier van fietsen moet bij elkaar passen en dat deed het. In het begin heb ik nog afgewisseld van piloten. De ene keer reed ik met Timo, de andere keer met Patrick. Ik heb uiteindelijk gekozen om met Patrick naar de Paralympische Spelen te gaan. Hij is explosief en met hem kan ik presteren op de baan, maar ook op de weg. Timo is vooral goed op de weg en minder op de baan.”

Het ultieme doel
Samen met Bos is hij de weg ingeslagen naar goud. Samen trainen ze vijf dagen per week en nog één dag alleen thuis. “Goud is onze missie. Het ultieme doel. We behoren tot de beste koppels van de wereld, maar er zijn twee Britse koppels die echt heel erg goed zijn. Die staan nog boven ons, maar wij worden steeds beter. We hebben al een grote stap in de goede richting gemaakt, maar om het goud te winnen moeten we minstens nog een net zo grote stap maken.”

Dat de Britse koppels zo goed zijn, is ook niet zo vreemd. De Britten zijn sowieso al goed op de baan, maar één van de piloten is oud-wereldkampioen Craig Maclean. Niet de eerste de beste dus, maar daar baalt Oost niet van. “Het is goed voor de sport en ik vind het juist gaaf! Hij is inderdaad beter en dat is lullig, maar het is wel weer iets waar wij ons aan kunnen optrekken. En als we ze dan verslaan, dan is de vreugde des te groter.”

Kansen op de weg
Op de baanwedstrijden zijn de kansen het grootst, maar ook op de weg zijn er kansen volgens de wielrenner uit Borne. “We hebben in het verleden al medailles gepakt op de weg en dat maakt dat we ook daar gaan proberen om voor een medaille te gaan. We zijn allebei heel allround en als we er in de finale bijzitten, hebben we met onze sprintkwaliteiten alleen maar een voordeel. Het is niet iets waar we van uit gaan, maar als de kans zich voordoet, dan gaan we er zeker voor.”

Maar op de baan, en dan met name de kilometer, moet het gaan gebeuren. “ De mensen die op de tribune zitten, zullen alleen maar voor een grotere kick zorgen. Ik heb vertrouwen in mezelf, in Patrick en in wat wij kunnen. Een medaille moeten we halen en is dat goud, dan is dat een sensatie.”


Volg Rinne Oost via:

Twitter: @rinneoost
Site: www.rinneoost.nl