Ronald Hertog

Atletiek

Naam: Ronald Hertog
Geboortedatum: 13 januari 1989
Woonplaats: Gouda
Werk: Fulltime atleet
Sport: Atletiek
Prestatie: WJK goud (2007, 2009, 2010) Zilver (2011); WK brons speerwerpen (2011); EK goud speerwerpen (2012)

Gekwalificeerd tijdens:
het Europees kampioenschap in Stadskanaal voor het speerwerpen met 54.75m. (juni 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 2 september, 20.05, finale (speerwerpen)

2 september om 19.10 Engelse tijd, dan moet het gebeuren voor Ronald Hertog. Dan begint het speerwerpen in het Olympische stadion op de Paralympische Spelen. Vier jaar lang heeft hij naar deze datum toegewerkt. De datum waar alles op zijn plaats moet vallen. “Ik heb een gouden missie. Die heb ik ingezet op 12 september 2008. De dag na mijn wedstrijd op de Paralympische Spelen van Beijing.”

Het is duidelijk, Ronald Hertog heeft één doel en daar moet alles voor wijken. Ook de discipline verspringen waar hij zich voor had gekwalificeerd. “Het verspringen gaat me goed af, maar ik wil het speerwerpen niet laten lijden onder een andere afstand. Ik ben vorig jaar met verspringen begonnen. Bij speerwerpen train je in principe alles. Je moet snel zijn, sterk zijn, je coördinatie moet goed zijn. Datzelfde geldt voor verspringen, daarom wilde ik het proberen. Maar ik ben nu tien jaar bezig met speerwerpen, zes jaar op topsportniveau. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik bij het verspringen een scheurtje in mijn hamstring oploop en daardoor bij het speerwerpen niet optimaal kan presteren.”

Vierde in Beijing
Ronald Hertog verloor zijn been bij een auto-ongeluk. Via een loopclinic kwam hij bij atletiek terecht. Eerst reisde hij nog op en neer van Gouda naar Hoorn, maar al snel kwam hij bij een atletiekvereniging in Rotterdam terecht en daar kreeg hij voor het eerst een speer in zijn handen gedrukt. Hij bleek talent te hebben en gooide bij zijn eerste wedstrijd al een Nederlands record. In 2008 kwalificeerde hij zich voor de Paralympische Spelen en gaat daardoor op negentienjarige leeftijd naar Beijing. “Dat was ontzettend gaaf en zo inspirerend. Er was nog geen sprake van druk en ik had van mijn trainster Bernadette meegekregen dat ik vooral moest genieten. Dat heb ik dan ook met volle teugen gedaan.”

“Ik werd uiteindelijk vierde, maar daar moet ik meteen bij zeggen dat dat ook absoluut het hoogst haalbare was op dat moment. Ik steeg daar boven mezelf uit. Maar toen ik de drie mannen die boven mij waren geëindigd op het ereschavot zag staan, dacht ik wel: ‘Dat wil ik ook.’”
Hij zette de weg naar boven in en momenteel staat hij op een eerste plaats op de wereldranglijst. “Ik ben nu op een punt aangekomen dat ik mijn uitdagingen ergens ander moet gaan zoeken. Tegenstand in Nederland had ik vroeger, maar nu ik aan de top zit, heb ik dat ook niet meer in Nederland. Het is jammer dat ik geen sparringspartner meer heb. Ik heb wel een valide sparringspartner gehad, maar hij moest op een gegeven moment zijn master halen. Dan is het niet meer te combineren. Dat heb je en daardoor moet ik vooral mezelf blijven uitdagen. Gelukkig zit die basismotivatie in me. Ik wil altijd beter worden.”

Over de zestig meter
Dat hij dat kan, liet hij zien op het Europees kampioenschap in Stadskanaal dit jaar. In de stromende regen werd hij Europees kampioen met een goede worp. “Ik gooide 54 meter in slechte omstandigheden. Het regende, er was weinig publiek, ik was verkouden en mijn tegenstanders zaten op het wedstrijdbankje te sippen. Ik moest de wedstrijd echt zelf dragen. En dat deed ik. De wedstrijd was niet alleen qua afstand goed, maar ook qua gevoel. Dat geeft vertrouwen richting Londen.”

Daar wil de speerwerper uit Gouda over de zestig meter heen gooien. Een magische grens, want dat heeft nog geen één werper uit zijn klasse ooit gehaald. “Het wereldrecord staat op 59.82 meter. Dat staat op naam van mijn Chinese concurrent, de nummer één op de wereldranglijst. Om die Chinees te verslaan moet ik nog een flinke stap maken. Ik moet drie meter boven mijn persoonlijke record gooien.”

Om dat te kunnen moet hij op en top in vorm zijn. En de vorm kan in een paar uur al verschillen. “Ik kan ’s ochtends fantastisch ver gooien, maar ’s middags helemaal ruk zijn. We hebben een trainingsschema uitgewerkt en daarmee moet het goed komen. Ik ga met oogkleppen op naar die wedstrijd en kijk alleen naar mijn eigen prestatie. En dan moet het op 2 september om tien over zeven gebeuren. Dan moet ik er staan.”


Volg Ronald Hertog via:

Twitter: @ronaldhertog
Facebook: facebook.com/ronaldhertog
Site: www.ronald-hertog.nl