Ronald Vink

Rolstoeltennis

Naam: Ronald Vink
Geboortedatum: 21 april 1976
Woonplaats: De Rijp
Werk: Fulltime sporter
Sport: Rolstoeltennis
Eerdere deelname: Beijing 2008

Gekwalificeerd door: een derde plaats op de wereldranglijst per 21 mei 2012 (mei 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 1 tot en met 8 september


Op de Paralympische Spelen van Beijing in 2008 werd hij twee keer vierde. Zuur? Niet echt, volgens rolstoeltennisser Ronald Vink, maar komende zomer wil hij het in Londen wel beter doen. “In 2008 stond ik twaalfde op de wereldranglijst. Die vierde plaatsen waren dus redelijk onverwacht. Nu sta ik op de derde plaats van de wereldranglijst en wil ik straks met twee medailles thuiskomen.”

De kans dat de Nederlandse tennissers op de Paralympische Spelen de medailles opeisen, is erg groot. Nederland domineert al een paar jaar de wereldranglijst. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen. “Dat komt omdat het rolstoeltennis al vrij snel is opgenomen door de KNLTB en de Internationale Tennis Federatie. Hierdoor kreeg het rolstoeltennis een ontzettende boost. We kregen beschikking over de kennis die er al was en hoefden niet opnieuw het wiel uit te vinden. Daarnaast helpt het ook dat de grote toernooien zoals Wimbledon en de US Open tegelijkertijd met die van de valide tennissers zijn. Dat geeft het rolstoeltennis veel publiciteit.”

“Ik ben net als jij alleen dan in een rolstoel”
Ronald Vink ging op jonge leeftijd al op tennis en was niet van de baan weg te slaan. Tot er op zijn achttiende botkanker in zijn bovenbeen werd geconstateerd. Na vele chemokuren liet hij in 2000 een stuk van zijn bovenbeen amputeren en werd zijn onderbeen omgekeerd aan zijn bovenbeen geplaatst. “Mijn voet fungeert nu als kniegewricht. Het was wel een heftige periode en ik heb er ook flink wat problemen mee gehad, maar ik ben niet iemand die achter de geraniums wil zitten. Ook met een beperking kan je nog van alles. Ik ben ook niet gehandicapt, maar ik heb gewoon een beperking. Ik kan nog eten, drinken, slapen, praten, nadenken… Mensen vergeten dat wel eens. Dan gaan ze zich heel raar gedragen of ineens heel raar praten. Dan denk ik: doe normaal. Ik ben net zoals jij, alleen dan in een rolstoel.”
Sterk deelnemersveld
De ontwikkeling van de tenniscarrière van Vink ging erg snel. Voor hij het wist speelde hij internationale toernooien en plaatste hij zich voor de Spelen van 2008. “De twee vierde plaatsen waren denk ik niet mijn doorbraak, maar het was in ieder geval wel het begin. In Londen wordt het straks heel erg spannend. We hebben een heel sterk deelnemersveld. Er zijn twaalf tennissers die om de medailles strijden en de vorm van de dag gaat bepalend zijn. Degene die straks uit de hoge hoed komt rollen, is minder voorspelbaar dan bij de vrouwen. Ik hoop en denk dat er straks drie Nederlanders in de halve finale staan, waaronder ik.”

Als vierde halve finalist verwacht Vink de Japanner Kunieda. In Beijing haalde hij met overmacht de titel, maar hij is er een jaar tussenuit geweest door een blessure. “Hij heeft inderdaad een blessure gehad, maar is op de weg terug. Hij is technisch zo goed en hij is zo gedreven. Hij is dé favoriet voor de titel.”

Kans op goud in het dubbelspel
In Londen denkt de rolstoeltennisser uit De Rijp de meeste kans te hebben in het dubbelspel. Daar gaat hij samen met Robin Ammerlaan voor een gouden medaille. “Wij hebben de finale op Wimbledon verloren van Jeremiasz en landgenoot Egberink, maar op de Spelen mogen zij niet samen tennissen. Jeremiasz komt uit Frankrijk, dus ze kunnen geen koppel vormen. Wat dat betreft hebben wij als Nederland in het dubbelspel twee heel sterke teams. We staan alle vier hoog op de wereldranglijst. In andere landen hebben ze meestal één hele goede speler, maar die moet de dubbel dan wel met een mindere partner een team vormen. Robin en ik spelen al een tijdje samen, we zijn goed op elkaar ingespeeld en we hebben vrij veel ervaring. Ik geloof dat wij die gouden medaille kunnen halen.”

Om helemaal klaar te zijn, neemt Vink straks nog even een paar dagen rust. Verder benadert hij de Paralympische Spelen als elk ander toernooi. “Dat werkt voor mij het prettigst. Ik vind het fijner om het niet te groot te maken. Dan speel ik beter en kan ik mijn beste tennis laten zien.”

Volg Ronald Vink via:

Twitter: @vinkronald
Facebook: facebook.com/ronald.vink.5
Site: www.ronaldvink.nl