Sanne Timmerman

Rolstoelbasketbal

Naam: Sanne Timmerman
Geboortedatum: 8 mei 1992
Woonplaats: Utrecht
Studie: Kinder- en jeugdpsychologie
Sport: Rolstoelbasketbal
Prestaties: EK zilver (2009, 2011)

Gekwalificeerd tijdens:
het Europees kampioenschap in Israël door een tweede plaats (oktober 2011)

Wedstrijddata tijdens de Spelen: 
- 30 augustus, 14.00, NED-GBR
- 31 augustus, 20.00, CAN-NED
- 2 september, 21.15, NED-AUS
- 3 september, 19.30, BRA-NED
- 4 september, vanaf 11.45, kwartfinales, plaatsen 9-10
- 6 september, vanaf 09.30, halve finales, plaatsen 5-8
- 7 september, vanaf 09.30, finales, plaatsen 5-8

Voor de 20-jarige Sanne Timmerman worden het haar eerste Paralympische Spelen. De basketbalster van DeVeDo is als laatste bij de selectie gekomen. Toch was ze er al bij toen Oranje op de EK van 2011 zilver won. Tijdens de laatste uitgave van de Europese kampioenschappen wist het rolstoelbasketbalteam zich te kwalificeren voor Londen 2012. “Op mijn zestiende mocht ik voor het eerst meetrainen met Jong Oranje”, vertelt ze. “Op mijn zestiende is mijn voet geamputeerd en kon ik eindelijk pijnvrij gaan trainen. Via Jong Oranje ben ik in de A-selectie terecht gekomen.”

Wat ze moet verwachten van de Spelen in Londen, weet ze niet. “Ik heb wel allerlei verhalen gehoord van de speelsters die er in Beijing vier jaar geleden al bij waren”, zegt Sanne. “Maar Beijing is natuurlijk heel anders dan Londen. Het is spannend, maar ik ga het gewoon over me heen laten komen. Ik heb veel van de Olympische Spelen op televisie gezien, dus weet ik wel een beetje hoe groots en indrukwekkend het is. Ik heb er enorm veel zin in, laat het maar gebeuren.”

Studie stopgezet
Haar studie kinder- en jeugdpsychologie stond het afgelopen jaar op een laag pitje. Sterker nog; ze zette haar studie zelfs helemaal stop. Net als de andere dames uit de rolstoelbasketbalselectie ging ze een jaarlang volledig voor de sport. Dat was volgens de ploeg dé manier om in Londen een gooi te kunnen doen naar een medaille. “Het was gewoon niet te combineren. Veel studeren én topsport, dat gaat niet samen”, zegt Sanne. “Na de Paralympische Spelen ga ik even lekker niks doen. En daarna ga ik mijn studie zeker weer oppakken. In combinatie met basketbal, dat blijf ik natuurlijk doen.”

De Verenigde Staten ziet Sanne als belangrijkste concurrent voor het goud. Want dat is het doel in Londen: goud. Ze denkt dat het een realistisch doel is, zeker gezien de goede voorbereiding. “We hebben nog niet tegen alle landen gespeeld die in Londen in actie komen. Dus we weten niet van iedereen hoever ze zijn. Dat is de enige onzekerheid.” Ook Sannes rol in Londen is nog onzeker. “Ik ga er niet van uit dat ik direct in de startopstelling sta”, lacht ze. “Ik zal op de bank beginnen, denk ik. Ik hoop wat minuten te maken, dat zou mooi zijn. Maar het teambelang staat voorop. Verder zie ik wel hoe het gaat lopen.”

Facebook: facebook.com/sannetimmerman