Udo Hessels

Zeilen

Naam: Udo Hessels
Geboortedatum: 25 augustus 1968
Woonplaats: Amstelveen, Noord-Holland
Werk: KPNG
Sport: Zeilen, Sonar
Prestaties: PS zilver (2004); WK goud (2010)
Eerdere deelname: Sydney 2000 en Athene 2004

Gekwalificeerd tijdens: het wereldkampioenschap in Port Charlotte, Florida door een vijfde plaats in de Sonar klasse (februari 2012)

Wedstrijddata tijdens de Spelen:
- 1 september, 12.00 – 19.00 (2 races)
- 2 september, 12.00 – 19.00 (2 races)
- 3 september, 12.00 – 19.00 (2 races)
- 4 september, 12.00 – 19.00 (2 races)
- 5 september, 12.00 – 19.00 (2 races)
- 6 september, 12.00 – 19.00 (medal race)

Een veertig-urige werkweek en daarnaast ook nog een topsportcarrière. Veel mensen zouden er niet aan moeten denken, maar sonarzeiler Udo Hessels zou niet anders willen. In februari kwalificeerde hij zich met zijn teamgenoten Marcel van de Veen en Mischa Rossen voor de Paralympische Spelen van 2012. Al zijn vrije dagen gaan naar het zeilen en van zijn werk heeft hij dertig extra vrije dagen gekregen. “Ik heb het er allemaal voor over. Ik doe het beide met heel veel plezier, dus voor mij is de combinatie van topsport en werk heel fijn.”

Deze zomer gaat de zeiler uit Amstelveen voor de vierde keer naar de Paralympische Spelen. Voor hem voelen deze Spelen toch anders dan de voorgaande drie. “Ik ben vereerd om weer voor mijn land uit te komen. Dat is heel mooi. De Olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' geldt alleen niet meer voor mij. Met een vijfde plaats neem ik geen genoegen. Met een tweede plaats ook niet. Ik ga alleen voor goud.”

Hessels was 25 toen er een tumor in zijn ruggenmerg werd ontdekt. De tumor zat precies in het midden, bleef groeien en zorgde ervoor dat Hessels in een rolstoel belandde. “Op het moment dat ik hoorde dat ik een tumor had, stortte mijn leven in. Ik dacht: ‘ik heb kanker’. Dat was het gelukkig niet. Het was een goedaardige tumor, maar echt op een heel vervelende plek. De tumor heeft mijn ruggenmerg kapot geduwd. Als je dan in een rolstoel belandt, denk je dat je niks meer kan. Op den duur ging ik toch weer dingen uitproberen en kwam ik er achter dat ik nog heel veel kan en dat er in een land als Nederland ook veel mogelijkheden zijn.”

Toch weer zeilen
Zo ook zeilen. Iets wat hij zijn hele leven al had gedaan. In de krant las hij een artikel over aangepast zeilen. Het wekte zijn interesse en toen is hij op zoek gegaan naar mogelijkheden. “Ik kwam al vrij snel in contact met mensen die mij konden helpen. Ik ging weer voor een eerste keer het water op. Dan ga je weer zo snel en is het weer zo leuk, dat ik besloot om er mee door te gaan.”

Dat was rond 1994, 1995. Een jaar later, in 1996, zeilde Hessels al op de Paralympische Spelen in Atlanta. “Dat kwam denk ik vooral omdat ik van kinds af aan heb gezeild. In de 420, de FJ, de 470, noem maar op. Ik heb elk boottype wel gehad. Daardoor ken ik het spelletje heel goed. Toen ik begon met aangepast zeilen kon ik het dus vrij snel oppakken. Ik heb mijn handicap nooit als een belemmering ervaren. “
Het roer in handen hebben
Ook nu is het spelletje spelen de belangrijkste taak van de Sonarzeiler. Als stuurman neemt hij op het water de belangrijkste beslissing: de koers die ze varen. “Het is vrij lastig om altijd de juiste keuze te maken. Er zijn zoveel variabelen die een rol spelen. Het weer, de tegenstanders, het puntenklassement. Het is echt een tactisch spel. Met Marcel, Mischa en Klaartje, onze coach, bespreken we van tevoren onze tactiek, maar op het water verandert dat nog weleens. Als we aanpassingen moeten doen, dan neem ik de eindbeslissing. Ik heb het roer in handen.”

Alle beslissingen neemt hij op basis van theoretische kennis en zeker ook op basis van gevoel. Vooral in Weymouth is dat nodig, want het is zoals Hessels het noemt een lastig watertje. “De eerste keer dat we daar zeilden, wonnen we de wedstrijd. Toen zeilden we puur op gevoel, omdat we het water nog niet zo goed kenden. De tweede wedstrijd kenden we het water veel beter. We hadden er onderzoek naar gedaan, er veel op gevaren enzovoorts, maar uiteindelijk werden we zevende. Dan zie je dat varen op theoretische kennis niet altijd goed uitpakt.”

Juiste keuzes op het juiste moment
Om straks op het water van Weymouth goed te kunnen varen, hebben de Sonarzeilers soms ook die wedstrijden nodig met minder goede resultaten zegt Hessels. “De kracht van iedere topsporter is: hoe voorkom je fouten en maak je de juiste keuzes op het juiste moment. Dat is lastig, maar van de fouten die je maakt, leer je. Dat is nog steeds zo, ook al zijn we heel ervaren. In Weymouth moet er straks niks meer fout gaan. Daar moeten we de perfecte race zeilen.”

Elf races maar liefst. Elf spannende races, want er zijn volgens Hessels maar liefst zes titelkandidaten. “Ieder heeft zo zijn kwaliteiten. Het ligt echt aan de omstandigheden. Zelf moeten wij helemaal top zijn. We hebben een goede voorbereiding. Drie stevige wedstrijden waar de top van de Sonarklasse aanwezig is. Daarna moeten we er klaar voor zijn. Dan moet het gaan gebeuren in Weymouth. Met sfeer en ambiance komt het wel goed, een stevig windje erbij en wij zijn niet meer te houden.”

Volg Udo Hessels via:

Facebook: facebook.com/udohessels