TalentSwitch

Teunissen_EK_300x200 MDFoto: Mathilde Dusol

Wel eens gedacht aan een Paralympische topsportcarrière in een andere tak van sport dan de sport die je nu beoefent? Wil jij je potentie in andere sporten toetsen? Of om naast een zomertopsportcarrière ook een wintertopsportcarrière te starten? Wij willen je wijzen op de mogelijkheid om kennis te maken met andere sporten via TalentSwitch. Een project bedoeld voor actieve Paralympische topsporters. Graag vertellen we je meer over dit initiatief van NOC*NSF en de sportbonden. 

Hoe werkt TalentSwitch?
Met TalentSwitch kunnen we jou de mogelijkheid bieden om andere Paralympische sporten uit te proberen die passen bij jouw mogelijkheden. Jaren van toegewijde training en competitie maken het wellicht mogelijk om een succesvolle overstap te maken naar een andere Paralympische sport. 

Het idee van sport wisselen is natuurlijk niet helemaal nieuw. Veel succesvolle Paralympische sporters hebben meerdere sporten uitgeprobeerd voordat ze tot een definitieve keuze kwamen. Ook zijn er meerdere succesvolle overstappen van Paralympische sporters bekend. Wist je bijvoorbeeld dat Esther Vergeer voordat ze ging tennissen aan rolstoelbasketbal heeft gedaan? En dat Marlou van Rhijn eerst aan zwemmen deed en erachter kwam dat ze in atletiek nog meer talent heeft? 

Met Pyeongchang 2018 en Tokyo 2020 in aantocht wil NOC*NSF via TalentSwitch jou de kans bieden om je topsportcarrière van nieuwe impulsen te voorzien, met uitdagende nieuwe doelen, met nieuwe mensen in een nieuwe topsportomgeving. 

Na je aanmelding volgt een kennismakingsgesprek met een topsportdeskundige van NOC*NSF. In dit gesprek zullen we, op basis van o.a. classificatie en ambitie, samen vaststellen welke sporten voor jou interessant zijn. Eventueel raadplegen we deskundigen die je bij je keuzes kunnen adviseren. Op basis van dit gesprek zal een passend vervolg worden opgesteld naar mogelijk een nieuwe Paralympisch topsportcarrière.  

Voldoe je aan de volgende voorwaarden in je huidige sport? 

• Ervaring op mondiaal wedstrijdniveau
• Minimaal 4 jaar trainingservaring
• Ambitie om het beste uit jezelf te halen 
• Je bent benieuwd naar je mogelijkheden binnen een andere sport

Dan is TalentSwitch misschien wat voor jou! Meld je aan via het online formulier. Binnen 14 dagen zal een medewerker van NOC*NSF contact met je opnemen en bespreken of TalentSwitch iets voor jou is. Vervolgens kan er een afspraak gemaakt worden voor een kennismakingsgesprek. 

Voor meer informatie over TalentSwitch kun je contact opnemen via paralympischtalent@nocnsf.nl.

Deel dit via:

Aanmelden TalentSwitch

TalentSwitch iets voor jou? Meld je aan via het online formulier. Binnen 14 dagen neemt een medewerker van NOC*NSF contact met je op.

Succesvolle TalentSwitch

Marlou van Rhijn 280x120


Ruim een jaar eerder was Marlou van Rhijn nog met sporten gestopt. Ze maakte deel uit van de nationale zwemselectie, ze had intensief getraind van haar twaalfde tot haar achttiende, totdat ze na allerlei wisselingen in het team de motivatie verloor. Ze wilde ook weleens weten hoe het was: een studie volgen - commerciële economie aan de Johan Cruyff University - in het weekeinde lang uitslapen, daarna uitgaan en de volgende dag weer uitslapen. Het beviel niet. Er was geen doel meer, ze miste een uitdaging. Totdat Guido Bonsen belde, de bondscoach van het Dutch Parathletics Team, met de mededeling dat ze waarschijnlijk heel goed zou zijn in atletiek. Enkele weken later betrad ze op haar gewone prothesen, gestoken in oude sportschoenen, het tartan van de atletiekbaan. Toen ze tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika op een afstand van dertig meter tot haar eigen verrassing al drietiende sneller was dan haar concurrenten, wist ze dat ze de Paralympische Spelen ging halen. Marlou van Rhijn is het voorbeeld van een succesvolle TalentSwitch.