Gekwalificeerd voor Sochi 2014: Anna Jochemsen

Anna Jochemsen 656x280

Anna-Jochemsen_200x300Anna JochemsenFoto: Mathilde Dusol
Naam: Anna Jochemsen
Geboren: Manzini (Swaziland), 30 maart 1985
Sport: Alpineskiën (staand)
Gekwalificeerd voor: Afdaling, Slalom, Reuzenslalom, Super Combinatie, Super-G

Bekijk hier een minidocumentaire over Anna Jochemsen op weg naar Sochi.

Wat Anna Jochemsen betreft, mogen de omstandigheden tijdens de Paralympische Spelen Sochi 2014 best zwaar zijn. “Ik vind het heerlijk om af te zien”, zegt de op drie onderdelen gekwalificeerde alpineskister. “Mist, sneeuw, of zelfs regen. Dan doe ik het vaak goed. Onder slechte omstandigheden heb ik ook mijn beste resultaten gehaald.”

Anna is geboren met één been en skiet zodoende ook op één been. Voor de balans maakt ze gebruik van ski-krukken, krukken met kleine ski’s aan de onderkant. “Tot aan mijn negentiende was ik maar vier keer op wintersport geweest. Daarna ben ik wel een aantal keer gaan indoorskiën en dat ging best wel hard. Ik wist niets van techniek, maar wilde wel graag beter worden. Via google vond ik een skiër op één been die in het Nederlands team zat. Ik ben bij hem bij een training gaan kijken en ben toen door de coach gevraagd om een keer mee te gaan naar Oostenrijk. Daarna ging het per uur beter en werd ik steeds enthousiaster. Omdat ik ook nog een hoop andere dingen deed en het ook best veel geld kost, heb ik pas in 2008 echt de keuze voor de wedstrijdsport gemaakt.”

“Door sport ben ik motorisch en coördinatief een stuk beter geworden”, vindt Anna. “Daardoor gaan dingen in het dagelijks leven makkelijker. In topsport gaat het allemaal nog een stapje verder. Daarvoor heb ik mezelf mentaal en fysiek nog verder moeten uitdagen. Maar dat vind ik juist leuk: mijzelf verder ontwikkelen en dingen leren. Alpineskiën is heel mooi. Mijzelf nog beter door de bochten zien te krijgen, de kracht in combinatie met coördinatie en techniek maakt het een heel complexe, maar ook heel interessante sport. En je gaat snoeihard. Dat geeft ook een kick."

"Het is wel zwaar, op één been skiën", vervolgt Anna. "Met twee benen wissel je de krachten op beide benen af. Ik heb altijd vol gas al die kracht op één been. Zeker tijdens de afdaling, waarbij je anderhalve minuut lang heel diep moet zitten en ongeveer drie keer je lichaamsgewicht op je been voelt drukken. Als je staand op twee benen je balans verliest, kun je nog iets opvangen met je andere been. Als ik mijn balans verlies, ben ik vrij snel weg. Maar ik ben niet bang om geblesseerd te raken. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Voor mij is het: gewoon gaan.”

Anna, die haar debuut maakt op de Paralympische Spelen, is gekwalificeerd voor de slalom, de reuzenslalom, de Super Combinatie en Super-G. “Die onderdelen zijn mijn favoriete disciplines. Ik denk dat ik op de slalom de meeste kans maak. Ik word internationaal niet als favoriet gezien, maar daar wil ik zeker wel verandering in zien te brengen. Ik ben afgelopen zomer flink sterker geworden, heb goede stappen gemaakt en ben heel benieuwd wat komend seizoen gaat brengen. Als ik een goede dag en een beetje geluk heb, dan kan ik mooie dingen laten zien. Ik wil een medaille zeker niet uitsluiten.”

Minidocumentaire Anna Jochemsen:

Deel dit via: