Gekwalificeerd voor Sochi 2014: Bibian Mentel

Bibian Mentel 656

Bibian-Mentel_200x300Bibian MentelFoto: Mathilde Dusol
Naam: Bibian Mentel
Geboren: Utrecht, 27 september 1972
Sport: Snowboarden
Gekwalificeerd voor: Para snowboardcross

Bekijk hier een minidocumentaire over Bibian Mentel op weg naar Sochi.

Bibian Mentel was in 2002 als snowboardster hard op weg naar kwalificatie voor de Olympische Spelen van Salt Lake City, toen ze geblesseerd raakte. Waar ze dacht aan een blessure aan haar enkel, bleek het te gaan om een agressieve vorm van botkanker, hetgeen uiteindelijk leidde tot amputatie van haar rechteronderbeen. “Tijdens mijn revalidatie stond ik alweer op een snowboard en kwam ik al snel tot de conclusie dat er niet zo heel veel was veranderd”, zegt Bibian. “Natuurlijk deed mijn stomp een beetje pijn en was het wennen, maar ik hoefde niet opnieuw te leren snowboarden. Exact zeven maanden na mijn amputatie werd ik opnieuw Nederlands kampioen bij het valide snowboarden.”

“Na de amputatie is sport heel belangrijk voor mij geweest”, aldus Bibian. “Vooral omdat ik er alles in kwijt kan: mijn verdriet, geluk, plezier, maar ook mijn boosheid. Na een half uurtje sporten, was ik al mijn frustratie kwijt en had ik het gevoel: we kunnen er weer tegenaan. Ik geloof ook dat sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking heel erg belangrijk is.”

“Doordat ik veel heb gesport, ben ik sterk en krachtig en daardoor kan ik in het dagelijks leven weer makkelijker met mijn beperking omgaan”, vervolgt Bibian. “Dat is iets wat ik met mijn stichting – de Mentelity Foundation - graag op kinderen en jongeren wil overbrengen. Je kan veel meer dan dat je wellicht in eerste instantie denkt. Kijk naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen. Door kinderen te laten sporten, ervaren ze dat ze makkelijker met hun handicap om kunnen gaan. Dat is een heel mooi proces om mee te maken.”

Na het winnen van het NK na haar amputatie, realiseerde Bibian zich dat als zij dat kan, anderen dat ook zouden moeten kunnen. “En dat ik daar dus niet bijzonder in ben. Toen dacht ik: wat is het grootste platform, waarop we aan alle kinderen met een lichamelijke beperking over de hele wereld kunnen laten zien dat snowboarden heel goed te doen is als je een lichamelijke beperking hebt? Toen ben ik een lobby gestart met NOC*NSF om snowboarden op het programma van de Paralympische Spelen te krijgen. Daar hebben we acht jaar over gedaan, maar inmiddels is het zo ver. En dat is fantastisch. Temeer omdat ik het zo belangrijk vindt dat kinderen en jong volwassenen, die nog hun hele leven verder moeten met hun handicap, zien wat ze nog allemaal kunnen, ook dit soort sporten. En dat ik dan zelf ook nog mee kan doen, is de kers op de taart.”

Voor Sochi 2014 heeft Bibian twee doelen. “Ik trainde de afgelopen twee jaar met vier atleten die tijdens de clinics van mijn stichting naar voren zijn gekomen. Die zijn heel goed bezig en ik hoop dat ze allevier in Sochi aan de start mogen verschijnen. Zelf wil ik tijdens de Paralympische Spelen zoveel mogelijk en het beste uit mijzelf halen: de doelstelling in mijn leven. Dat is ook de reden dat ik hard aan het trainen ben, fit wil zijn en de beste wil zijn. Want dat zit ook wel in me: willen winnen.”

Minidocumentaire Bibian Mentel:

Deel dit via: