Gekwalificeerd voor Sochi 2014: Chris Vos

Vos_620

Chris-Vos_200x300Chris VosFoto: Mathilde Dusol
Naam: Chris Vos 
Geboren: 25 februari 1998
Woonplaats: Noord-Beemster
Sport: Snowboarden
Gekwalificeerd voor: Para snowboardcross

Chris Vos heeft als gevolg van een ongeluk op zijn vijfde een verlamming aan zijn rechterbeen, waardoor dat been slecht functioneert. “Omdat ik er al heel lang mee leef, is het eigenlijk heel normaal voor mij”, zegt de 15-jarige Chris. “Op mijn derde stond ik voor het eerst op skietjes. Op mijn vijfde kreeg ik het ongeluk. Een jaar nadat ik uit het ziekenhuis kwam, begon ik met snowboarden. Met een touw om mijn middel stuurde mijn vader me in de snowboardbeweging. Ik koos voor snowboarden, omdat ik met mijn rechterbeen de ski niet meer kon aansturen. We dachten: met snowboarden sta je met twee benen vast, dat zou wel moeten kunnen. Na heel lang oefenen en trainen kon ik zelf prima een piste af.”

“Sport heeft mij veel vrijheid gebracht”, aldus Chris. “Door het sporten kan ik veel meer, ook in het dagelijks leven. Ik moet alles op één been doen, maar door het sporten wordt alles sterker. Doordat ik elke dag train, heb ik nergens meer last van. Ik voel me ook niet iemand die een beperking heeft, ik voel me een topsporter. Het mooiste aan snowboarden is lekker op je board staan, met al die coole gasten om je heen, lekker door de course gaan. Helemaal geweldig. Ik ben iemand die van snelheid houdt. En die graag van de hoogste schansen af wil. Daarin moet ik wel eens een beetje worden tegengehouden, want af en toe kan het te gevaarlijk worden.”

Chris kwalificeerde zich voor Sochi 2014 door in november tijdens een Europa Cup-wedstrijd in Landgraaf vierde te worden. Daarmee ging een droom in vervuling. “Drie jaar geleden leerde ik mijn trainer Bibian Mentel kennen en zag ik Nicolien Sauerbreij goud winnen op de Spelen en dacht ik: dat wil ik ook. Toen ben ik met Bibian heel hard gaan trainen en heel fanatiek geworden. Ik wilde eerst liever gaan slalommen, vond het een beetje eng om te gaan crossen. Maar toen ik het eenmaal een keer had gedaan, was ik er helemaal verliefd op.”

“Bibian, mijn trainer, is inspiratiebron nummer één”, stelt Chris. “Geweldig wat ze allemaal doet. En de Amerikanen, die vind ik ook heel erg cool. Vorig jaar was het in het wereldje heel vriendschappelijk. Nu Sochi dichterbij komt, zijn we wat serieuzer tegen elkaar. Bij wedstrijden is niet meer zo gezellig, maar is iedereen echt aan het focussen om te kunnen presteren. Ik vind snowboarden heel mooi, maar wil vooral heel graag de beste zijn. Met alles. Ik kan er soms moeilijk mee omgaan als ik niet win, maakt niet uit met wat. Mijn doel is nog beter worden, liefst de beste van de wereld. Sochi lijkt me een superervaring, geweldig om daar te kunnen staan.”

Bekijk hier een minidocumentaire over Chris Vos:

Deel dit via: