Gekwalificeerd voor Sochi 2014: Kees-Jan van der Klooster

Kees-Jan van der Klooster 656

Kees-Jan-van-der-Klooster_2Kees-Jan van der KloosterFoto: Mathilde Dusol
Naam: Kees-Jan van der Klooster
Geboren: Vlissingen, 3 juli 1977
Sport: alpineskiën (zitski)
Gekwalificeerd voor: Afdaling, Super-G, Super Combinatie, Reuzenslalom
 
Bekijk hier een minidocumentaire over Kees-Jan van der Klooster op weg naar Sochi.

Na een snowboardongeluk in 2001, waarbij Kees-Jan van der Klooster zijn rug brak en een complete dwarslaesie opliep, wist hij één ding zeker: “Ik moet er het mooiste van maken. En dat heb ik vanaf de eerste dag geprobeerd. Tijdens de revalidatie kwam ik in contact met diverse sporten. Toen ik voorlichting kreeg over aangepast skiën, was ik meteen vastberaden dat ik dat weer wilde. Mijn hart lag en ligt nu eenmaal in de sneeuw.”

En zo kwam de geboren Zeeuw in de zitski terecht. “Als je skiën vergelijkt met zitskiën, dan is skiën autoracen en zitskiën meer karten. Je zit laag bij de grond en kunt die bak in de bochten plat tegen de sneeuw aan drukken. Dat geeft een waanzinnig gevoel van ‘carven’, een groot gevoel van snelheid en een enorme adrenalinebeleving.”

“Sport is in de ontwikkeling van je zelfstandigheid een heel belangrijk middel”, vindt Van der Klooster. “Ik wil niet zeggen dat iedereen per se moet sporten, maar ik heb zelf ervaren wat sport met me doet en hoeveel kracht het me geeft, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast ontmoet je via de sport veel mensen, van wie je kunt leren en aan wie je een voorbeeld kunt nemen.”
Van der Klooster gelooft er sterk in dat mensen met een handicap zoveel mogelijk ruimte moeten krijgen en nemen om zichzelf ontplooien. “Daarom ben ik in 2008 KJ Projects gestart. Ik geef voorlichting op scholen, in het beroepsonderwijs, in het vakgericht onderwijs en ik geef rolstoelvaardigheidstrainingen aan kinderen. Door mensen met een handicap handvatten te geven om zelf stappen te zetten en verantwoordelijkheid voor hun eigen leven te nemen, hoop ik het verwachtingspatroon dat men heeft van mensen met een handicap, hoger te leggen.”

In Sochi vertegenwoordigt Van der Klooster TeamNL in ieder geval op de Super-G en de afdaling. Op dat laatste onderdeel worden in de zitski wel eens snelheden van 130 kilometer per uur gehaald. “Dat is aardig eng. Ook al word ik wel eens de man zonder angst genoemd, als ik klaar sta voor een afdaling, dan klopt ook mijn hart sneller en heb ik zeker angst. De kunst is om die angst goed te controleren en te zorgen dat je meester over de situatie blijft. Je moet wel het risico durven nemen om zo snel mogelijk bij de volgende poort te zijn. Het motto is eigenlijk: wie remt, verliest..”

Voor Van der Klooster wordt Sochi 2014 zijn tweede ervaring op de Paralympische Spelen. Tijdens Vancouver 2010 was hij de enige Nederlandse deelnemer, startte hij op de reuzenslalom, de Super G en de afdaling, maar slaagde hij er niet in een medaille te winnen. “In Vancouver was alles voor mij en het team nieuw”, zegt Van der Klooster. “De afgelopen jaren zijn we gegroeid. Als team, maar ik ben ook als atleet weer een stuk verder. Mijn resultaten zijn een stuk constanter geworden. Ik wil in Sochi laten zien waar ik nu toe in staat ben en zeker op de snelle disciplines meedingen voor de medailles.”

Minidocumentaire Kees-Jan van der Klooster:

Deel dit via: