Gekwalificeerd voor Sochi 2014: Lisa Bunschoten

Bunschoten_620

Lisa-Bunschoten_200x300Lisa BunschotenFoto: Mathilde Dusol
Naam: Lisa Bunschoten
Geboren: 23 november 1995 in Utrecht
Sport: Snowboarden
Gekwalificeerd voor: Para snowboardcross

Bekijk hier een minidocumentaire over Lisa Bunschoten op weg naar Sochi.

Lisa Bunschoten (18) snowboardt met een onderbeenprothese, als gevolg van een voetamputatie. “Ik ben geboren met fibula aplasie, wat inhoudt dat ik mijn kuitbeen mis. Daarnaast had ik een spitsvoet en een instabiele knie. Toen ik zes was, heb ik een beenverlenging gehad en later nog een achillespeesverlenging, om te proberen om mijn voet recht te zetten. Die operatie is niet goed gelukt en uiteindelijk is op mijn zestiende mijn voet geamputeerd.” 

De fysieke ongemakken weerhielden Lisa er niet van al op jonge leeftijd te gaan sporten. “Vroeger deed ik met sporten ook gewoon mee met de andere kindjes. We wilden daarnaast vroeger altijd al met het gezin op wintersport, maar ik kon geen skischoenen aan en we hadden nooit bedacht dat het ook op één been zou kunnen. Toen kwam mijn broer met het idee dat ik misschien wel snowboardschoenen aan zou kunnen en ben ik dat gaan proberen. Het was heel apart, maar het ging wel gelijk al redelijk goed en daarna ben ik op les gegaan. De eerste keer naar beneden gaan was wel spannend, omdat ik niet wist wat er precies zou gaan gebeuren, maar ik vond het wel gelijk al heel erg leuk om te doen."

"Toen ik leerde snowboarden had ik mijn voet nog en ben ik eerst gaan lessen op de borstelbaan", vertelt Lisa. "Ik ben toen ook een keer één week met mijn ouders en mijn broer op wintersport geweest. Daarna is mijn voet geamputeerd. Na de operatie kwam ik Bibian tegen op de Wintersport Fundag. Vanaf dat moment ben ik mee gaan trainen en is het heel snel gegaan. Na een half jaar meetrainen had ik mijn eerste wedstrijd." 

"Toen ik voor het eerst op een snowboard stond, had ik echt zoiets van: wauw, dit lukt gewoon", beschrijft Lisa. "Met snowboarden kan ik laten zien dat er wèl heel veel mogelijk is. Dat geeft een goed gevoel. Snowboarden geeft heel veel vrijheid, je kunt doen wat je zelf wilt. Vaak hebben mensen iets van ‘maar snowboarden, dat kun jij toch helemaal niet doen?’ Dan heb ik juist zo iets van: ja, dat kan ik wel. Kijk maar." 

Lisa kwalificeerde zich voor Sochi 2014 door in november tijdens een Europa Cup-wedstrijd in Landgraaf derde te worden. “Ik vind het heel gaaf dat ik naar de Spelen mag. Het geeft aan dat ik steeds verder kom. Maar meer nog dan dat ik concurrenten wil verslaan, vind ik het vooral belangrijk om zelf steeds beter te worden. Dan versla je uiteindelijk vanzelf ook andere mensen.”

Minidocumentaire Lisa Bunschoten:

Deel dit via: