Gekwalificeerd voor Sochi 2014: Merijn Koek

Koek_625

Merijn-Koek_200x300Merijn KoekFoto: Mathilde Dusol
Naam: Merijn Koek
Geboren: 19 juli 1990
Woonplaats: Eindhoven
Sport: Snowboarden
Gekwalificeerd voor: Para snowboardcross

Bekijk hier een minidocumentaire over Merijn Koek op weg naar Sochi.

Merijn Koek mist sinds zijn geboorte zijn beide onderarmen en zijn rechteronderbeen. “Ik ben zo geboren, dus ik weet niet beter”, zegt de 23-jarige snowboarder, die zich in november kwalificeerde voor de Paralympische Spelen Sochi 2014. “Ik ben in mijn leven nog geen dingen tegengekomen die ik niet kan. Er zijn wel eens dingen die in het begin niet lukken, maar dan is het een kwestie van oefenen totdat het wel lukt. Dat wil ik mensen met een handicap ook meegeven: blijf niet bij de pakken neerzitten, kijk naar de zonnige kant. Als iets tegenzit, probeer het nog een keer, of probeer het op een andere manier. Ik laat me ook niet tegenhouden door mijn beperking. Zie mijzelf ook niet als iemand die beperkt is. Ik zie er wel anders uit, maar ik red mezelf, woon op mezelf, ik kan alles wat iemand met handen ook kan. En heel hard snowboarden.”

Merijns ouders lieten hem van jongs af aan alles ontdekken en keken daarbij niet naar wat hij eventueel niet zou kunnen. “Ze behandelden mij net zoals mijn broer en mijn zusje. Ik heb eerst aan andere sporten gedaan, zoals voetbal. Ik mocht alleen niet aan wedstrijden meedoen, omdat de prothese daarbij gevaarlijk was. Toen ben ik gaan fietscrossen. Dat was veel vallen en opstaan, maar wel leuk om te doen. Op mijn tiende kreeg ik een skateboard. In het begin was het moeilijk, maar met een beetje lef kom je er wel. Via de Stichting Gehandicapten op Ski’s kwam ik uiteindelijk in contact met iemand die skiles geeft aan gehandicapten. Dat heb ik toen eerst twee jaar gedaan, daarna ben ik gaan snowboarden. Waar ik in het begin nog veel viel, geniet ik nu van de de snelheid, de hoogte, de sprongen en de adrenalinekick die je daarvan krijgt.”

Toen Merijn serieuzer werk van het snowboarden wilde maken, stuurde hij eerst een mail naar zitskiër Kees-Jan van der Klooster, die hem op zijn beurt doorverwees naar Bibian Mentel. “Al snel mocht ik mee naar een wedstrijd in Amerika, een slalom. Ik werd laatste, maar het was wel heel goed om daar aanwezig te zijn. Bibian heeft me geholpen om te komen waar ik nu ben: op de Road to Sochi. Naast de Amerikanen, is teamlid Chris Vos mijn grootste concurrent. Ik denk dat wij nog veel van elkaar kunnen leren en ons aan elkaar kunnen optrekken. Onszelf verbeteren door naar elkaar te kijken.”

“Soms kom ik wat nonchalant over, maar als het op sport aankomt, dan ga ik er voor”, zegt Merijn. “Vorig jaar ben ik tijdens de IPCAS-race in Landgraaf derde geworden, mijn beste prestatie tot nu toe. Die medaille hangt nog steeds boven mijn bed. Tot nu toe kom ik bij World Cup-wedstrijden in een veld van dertig deelnemers meestal wel bij de top tien. Dat probeer ik steeds langzaam te verbeteren. Ik ga mijn best doen om in Sochi zo hoog mogelijk te eindigen.”

Minidocumentaire Merijn Koek:

Deel dit via: